Nicolás Maduro elnök Venezuelai Egyesült Szocialista Pártja (PSUV) nyert tizenhetet a huszonhárom államból a vasárnapi venezuelai regionális választásokon, erősítette meg a Nemzeti Választási Tanács (CNE).

A CNE elnöke, Tibisay Lucena szerint a szavazásra jogosult tizennyolc millió venezuelai 61,14 százaléka adta le szavazatát, ami rekordszámú részvételt jelent az ország regionális választásain, ennél csak 2008-ban vettek többen részt az ilyen szavazáson, amikor a részvételi arány 65,45 százalék volt.

Tibisay Lucena, a CNE elnöke jelentette be az eredményeket - Fotó: AVN

Az eredmények rácáfoltak az előrejelzésekre, amelyek sok távol maradóra számítottak a jelenlegi gazdasági válság, illetve amiatt, hogy a felmérések szerint az emberek mind a kormánnyal, mind pedig az ellenzékkel elégedetlenek.

A szavazatok 95 százalékának összeszámolása után a kormányzó PSUV nyert Amazonas, Apure, Aragua, Barinas, Carabobo, Cojedes, Falcón, Guarico, Lará, Miranda, Monagas, Sucre, Trujillo, Yaracuy, Delta Amacuro és Vargas államokban.

Az ellenzéki Demokratikus Akció párt Anzoátegui, Mérida, Táchira és Nueva Esparta államokban győzött, az Első az Igazság párt pedig a stratégiai fontosságú északnyugati határállamot, Zuliát szerezte meg.

A CNE még nem tette közzé a végső eredményeket az ásványkincsekben gazdag amazóniai Bolívar államban, ami az ország délkeleti határánál fekszik.

A PSUV szerezte meg az összes szavazat 54 százalékát, ami jelentős javulást jelent ahhoz képest, hogy a kormányzó párt a 2015-ös parlamenti választásokon elsöprő vereséget szenvedett, és csupán a szavazatok 43,7 százalékát kapta. A mostani kormánypárti lábadozás a július 30-i alkotmányozó nemzetgyűlési (ANC) választások után következett be, amelyen több mint nyolcmillió ember szavazott a halálos áldozatokat követelő ellenzéki tüntetések és az Egyesült Államok fokozódó nyomása ellenére.

A CNE elmondta, hogy a jobboldal ellenzéki koalíció, a Demokratikus Egység Kerekasztal (MUD) a szavazatok 45 százalékát kapta, ami 2,7 millióval kevesebb, mint amennyit 2015-ben szerzett.

Vasárnap késő este Maduro elnök üdvözölte az eredményeket, és ígéretet tett rá, hogy együtt fog működni az újonnan megválasztott ellenzéki kormányzókkal. „Az ellenzéki kormányzók felé nyújtom kezemet, hogy együtt dolgozzunk az ország békéjén és nyugalmán” – jelentette ki. Az államfő a CNE-hez is szólt, és arra kérte a testületet, hogy a vasárnap leadott szavazólapok „száz százalékát ellenőrizze le újra”.

A venezuelai szavazórendszerben minden egyes elektronikusan leadott szavazatot egy papíralapú szavazócédulával is megerősítenek, amelyek ötven százalékát a törvény értelmében minden egyes választásnál újra át kell számolni.

Annak ellenére, hogy több kulcsfontosságú államban aratott győzelmet, a MUD úgy reagált a CNE bejelentésére, hogy nem fogadja el az eredményeket, és azt állította, hogy „csalás” történt.

A MUD kampányigazgatója, Gerardo Blyde elutasította az eredményeket, mondván, hogy azok „nem megbízhatóak”. A CNE hetekkel ezelőtti vitatott döntését idézte fel, amikor is 274 szavazóhelyiséget helyeztek át – amelyek korábban ellenzéki körzetekben voltak, és a július 30-i ANC szavazáskor a kormányellenes erőszak áldozatául estek –, ami elmondása szerint 700 ezer embert érintett.

Baruta polgármestere arra szólította fel a CNE-t, hogy „vizsgálja át az egész folyamatot”, megismételve ezzel ugyanazt, amit Maduro órákkal korábban már megtett.

Blyde arra biztatta az ellenzéki jelölteket, hogy a következő napokban hívják az utcára a híveiket, hogy nyomást gyakoroljanak az országos választási hatóságokra.

Forrás: venezuelanalysis.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság