A paraguayi oktatási minisztérium megtiltotta az állami intézményeknek, hogy bármilyen olyan oktatási anyagot használjanak, amelyek a diákokat a nemek közötti egyenlőségre tanítják, amit a minisztérium „genderelméletnek” vagy „genderideológiának” nevezett.

Enrique Riera oktatási miniszter arra utasította az illetékes hatóságokat, hogy átfogó felülvizsgálatot végezzenek a jelenleg használatos összes oktatási anyagon.

Enrique Riera paraguayi oktatási miniszter még könyvégetést is kilátásba helyezett - Fotó: EFE

A konzervatív és vallási lobbik, különösen a Provida abortuszellenes csoport nyomásának hatására Riera csütörtökön egy kongresszusi beszédében még azt is felajánlotta, hogy egy köztéren elégetnek minden olyan könyvet, ami hozzájárulhat a nemekkel kapcsolatos eszmék terjesztéséhez.

Diákok ugyanazon a napon egy petícióval reagáltak erre, amiben azt követelték, hogy az egészségügyi és az oktatási minisztériumok biztosítsanak megfelelő szexuális oktatást az állami iskolákban.

„Szekuláris és tudományos szemléletű átfogó szexuális oktatást követelünk, ami a nemek közti egyenlőséget tanítja és nem diszkriminatív” – nyilatkozta Alejandra Amarilla diákvezető.

A dokumentumot a diákok nyolcvan képviselője írta alá egy vasárnap tartott vitát követően, amelynek célja az volt, hogy megoldást keressen a fiatalkori terhességek az országban tapasztalható aggasztó számára, illetve a társadalomban uralkodó, szexuális orientáción és szexizmuson alapuló diszkriminációra.

„A diákok nagyon kevés vagy semmilyen szexuális felvilágosításban nem részesülnek, de teli vannak hiedelmekkel, tabukkal, szégyennel és vagy bűntudattal” – tette hozzá Amarilla, és hangsúlyozta, hogy a tanárok sincsenek felkészítve arra, hogy ezekkel a kérdésekkel foglalkozzanak.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság