A múlt heti kolumbiai földművesek ellen elkövetett mészárlás hat áldozatát azonosították szombaton a miután hivatalos nyomozást indítottak az ügy felderítésére.

Helyi közösségi vezetők szerint kilenc földművest lőttek agyon a biztonsági erők tagjai, ötvenkettőt pedig megsebesítettek múlt csütörtökön egy kormányellenes tüntetésen, ahol a kokatermésük megsemmisítése ellen tüntettek.

A kolumbiai elnök többeket is megvádolt a halálesetek felelőseiként - Fotó: AFP

A Nariño megyei Tumaco városában történt mészárlás áldozatai közül eddig Aldemar Gil, Diego Escobar, Nelson Chacuendo, Janier Cortes, Jaimen Guanga és Alfonso Taicus nevét hozták nyilvánosságra.

A teleSUR arról számolt be, hogy a hatóságok jelentése szerint „a holttesteken található sebeket nagy sebességű lövedékek okozták, melyeket távolról lőtték ki”.

Az áldozatok közül öten is a húszas éveikben jártak. Azt még nem erősítették meg, hogy egy 13 éves fiú is a lövöldözés áldozatául esett volna.

A Védelmi Minisztérium megpróbálta az esetet Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erőinek (FARC) szakadár csoportjaira kenni, melyek azután függetlenedtek, hogy a FARC az idén a 2016-os békeszerződés nyomán politikai párttá alakult.

Pénteken Juan Manuel Santos elnök azt állította, hogy a koka-megsemmisítési programot ellenző drogkartellek lehettek az elkövetők, illetve megjegyezte, hogy ezt a terület korábban a FARC ellenőrzése alatt állt.

A tüntetők szerint azonban a helyi rendőrség nyitott rájuk tüzet.

A földműves csoportok azt sürgetik, hogy a kormányzat hozzon létre a gyilkosságok kapcsán egy tényfeltáró bizottságot, melynek tagjai a legfőbb ügyész, az országos ombudsman, valamint az Egyesült Nemzetek Szervezetének képviselői lennének.

Ezt támogatná a szomszédos Venezuela külügyminisztere is, aki pénteken kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy a „sajnálja a súlyos cselekedeteket” és felszólította Bogotát, hogy „alapos és pártatlan” vizsgálatot folytasson le az ügyben.

Emellett hangsúlyozta, hogy Venezuela legmélyebb szolidaritásáról biztosítja a kolumbiai embereket, és kiáll az áldozatok családjai mellett.

Kolumbia alelnöke Óscar Naranjo a hetet Tumacóban tölti, hogy a közösségi vezetőkkel találkozzon.

Írta: James Tweedie

Forrás: Morning Star

Fordította: Latin-Amerika Társaság