Az Egyesült Államokban működő CITGO olajvállalat – a venezuelai állami PDVSA vállalat helyi leányvállalata – bejelentette, hogy 50 ezer hordó olajat adományoz Puerto Ricónak, hogy segítse Maria hurrikán utáni helyreállítási munkálatokat.

A hurrikán szeptember 20-án érte el Puerto Ricót, és óriási károkat okozott és legalább 34 embert megölt. A viharok során tönkrement a sziget elektromos hálózatát, a lakosság energia és ivóvíz nélkül maradt.

Nagy problémákat okoz az áramkimaradás a hurrikán sújtotta Puerto Ricóban - Fotó: Reuters

A vállalat közleménye szerint a CITGO adományát az állami kórházakban, idős otthonokban, menedékhelyeken és más szervezett központokban működő dízelgenerátorok ellátáshoz fogják használni

„A CITGO reméli, hogy az adománya segít enyhíteni a legkiszolgáltatottabbak szenvedését, amíg helyreállítják az áramszolgáltatást a szigeten.”

A vállalat mostani adománya hű azon hagyományához, hogy társadalmi felelősségvállalásuk jegyében katasztrófa elhárítási programokkal támogatják azokat a közösségeket, ahol tevékenykednek.

Korábban így járultak hozzá a 2005-ös Katrina és Rita, a 2012-es Sandy és az idén szeptemberben Texasra lesújtó Harvey hurrikán utáni helyreállítási munkálatokhoz is.

Az adomány bejelentéséről szóló hír után San Juan polgármestere Carmel Yulín Cruz a Twitteren köszönte meg a CITGO „nagylelkűségét és társadalmi felelősségérzetét”:

„Köszönet a @CITGO-nak a nagylelkűségéért és társadalmi felelősségérzetéért. https://t.co/9E08FC0Xri” – Carmen Yulín Cruz (@CarmenYulínCruz) 2017. október 5.

A venezuelai kormány szeptember végén már küldött a szigetnek egy olajszállítmányt miután az Egyesült Államok belbiztonsági minisztere szeptember 28-án a nyilvános kritikák hatására végül tíz napra ideiglenesen felfüggesztette a Jones-törvényt a Puerto Rico kikötőibe érkező szállítmányokra.

Ezzel egy időben Cruz kijelentette, hogy a Venezuelával szemben augusztusban újabb szankciókat elfogadó Egyesült Államok kormánya részéről érkező nyomás ellenére is kész fogadni a szállítmányokat.

„Hívást kaptam Venezuelából, hogy a Jones-törvény a következő tíz napra való felfüggesztése miatt benzint küldenek San Juanba, melyet megoszthatunk egész Puerto Ricóval” – nyilatkozta a polgármester szeptember 30-án.

„Azoknak pedig, akik beszélni akarnak róla, annyit tudok mondani, hogy a CIGTO egy venezuelai vállalat, (…) mely üzemanyagot értékesít az Egyesült Államokban. Úgyhogy ne mondják nekem azt, hogy nem kaphatok benzint Venezuelától, de ők árulhatnak CITGO üzemanyagot az Egyesült Államokban” – tette hozzá.

A Trump-adminisztrációt ellenfelei sokan bírálták amiért lassan és elégtelen módon reagált Puerto Ricóban tapasztalható válságra.

Írta: Rachael Boothroyd Rojas

Forrás: venezuelanalysis.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság