Evo Morales bolíviai elnök aláírta azt a törvényt, ami biztosítja a fogyatékkal élő dolgozók munkahelyeinek védelmét. A törvény egy munkahely kvótát is megállapít a fogyatékkal élők számára, és havonta harminchat dollárnyi segélyben részesíti azokat, akik már nem tudnak dolgozni.

Az elnök a La Paz-i kormányzati palotában írta alá ünnepélyes keretek között az új jogszabályt, ahol jelen volt az ország alelnöke, Álvaro García Linera alelnök, miniszterek, a kormányzó párt több képviselője és a fogyatékkal emberek képviselői is.

2016 több tüntetést is tartottak a fogyatékkal élők Bolíviában - Fotó: Jorge Bernal/AFP

Beszédében az elnök így fogalmazott a jelen lévő fogyatékkal élő embereknek: „Örvendetes számomra, hogy aláírhatom ezt a törvényt.” Azt is elmondta, hogy a harminchat dolláros segélyt a helyi önkormányzatok fogják folyósítani, de abban a központi kormány is segítséget fog nyújtani.

„Ez a törvény hatással van az alkalmazottakra is: az állami szektorban foglalkoztatottak négy százalékát, a magánszektorban foglalkoztatottaknak pedig két százalékát kell, hogy fogyatékkal élő férfiak és nők kitegyék” – mondta.

A bolíviai Egészségügyi Minisztérium a héten nyilvánosságra hozott adatai szerint 67.912 fogyatékkal élő személyt vettek nyilvántartásba 2016 decemberéig.

Közülük 46.062 személy él súlyos vagy nagyon súlyos fogyatékossággal, és lesz kedvezményezettje a munkahelykvótáknak, vagy fog kapni havonta segélyt.

Ahhoz, hogy jogosulttá váljanak a juttatásra fel kell őket venni az Egészségügyi Minisztérium Egyedülálló Fogyatékkal Élő Személyek Nyilvántartásába, és rendelkezniük kell egy érvényes fogyatékkal élő igazolvánnyal.

A Bolíviai Vakok Intézete által nyilvántartott látássérült emberekre nem vonatkozik az új törvényben megállapított havi segély, mivel nekik már eddig is járt segély az államtól, a munkahelykvóta viszont őket is érinteni fogja, tájékoztatott az Egészségügyi Minisztérium.

A havi önkormányzati segély 2018-ban lép életbe. Addig is a kormány továbbra is folyósítani fogja az évi majdnem 144 dolláros szolidaritási segélyt ezeknek az embereknek, közölte a minisztérium.

2016-ban több száz fogyatékkal élő ember tüntetett a bolíviai kormány ellen, és azt követelték, hogy havi 72 dollárral egészítsék ki az egész évre fizetett segélyt.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság