Evo Morales bolíviai elnök elítélte az őslakosok üldözését, és kiállt amellett a négy mapucse őslakos mellett, akiket a chilei kormány azért vett őrizetbe, mert állítólag az ország déli részén felgyújtottak egy evangélikus templomot.

Több száz chilei fejezte ki támogatását a négy mapucse férfi mellett, akik több mint száz napja folytatnak éhségsztrájkot. Az aktivisták között hárman testvérek, egyikük pedig egy mapucse közösség vezetője, Lonko Alfredo Tralcal. Azzal vádolják őket, hogy 2016-ban állítólag felgyújtottak egy templomot a déli Araucanía régióban lévő Padre Las Casas városban.

Evo Morales támogatásáról biztosította a mapucsékat - Fotó: Reuters

A támogatóik arra figyelmeztetnek, hogy Tralcal egészsége megromlott, a hírek szerint gyomorvérzést kapott, és sokat fogyott.

Araucaníában az őslakosok körülbelül 600 ezer hektár földet foglaltak el, ami körülbelül ősi földjeik öt százalékának felel meg, és egyhatoda annak a földterületnek, amellyel fakitermelő vállalatok rendelkeznek.

A mapucsék földkövetelései évtizedek óta folyó harcot eredményeztek, amely során a chilei állam több vezetőjüket gyilkolta meg, illetve nőket, gyerekeket és időseket ért állami erőszak.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság