Jeff Sessions amerikai főügyész a dél- és közép-amerikai országokból származó kísérő nélküli kiskorúakat „báránybőrbe bújt farkasoknak” nevezte. Sessions a helyi és az országos rendfenntartó erőknek a határbiztonságról és a bandaerőszakról tartott beszédében fogalmazott így Bostonban.

A kijelentés erős reakciókat váltott ki az aktivistákból, akik rasszistának és retrográdnak nevezték Sessions a rendőröknek címzett figyelmeztetését.

Az amerikai főügyész életveszélyes fenyegetést lát a kísérő nélküli kiskorú bevándorlókban - Fotó: John Moore/AFP

Körülbelül negyven ember gyűlt össze a bostoni bíróság épületénél, és olyan táblákat tartottak, amelyekre ilyen mondatok voltak írva: „Jeff: Takarodj haza” és „A rasszizmus #nemszívesenlátott”, hogy ily módon tiltakozzanak Sessions „retrográd, rasszista, polgárjog-ellenes politikája” ellen.

A bandaerőszakról szóló beszédében Sessions azt mondta, hogy az olyan országhatárokon átívelő bandák, mint az MS-13 a „kísérő nélküli menekült kiskorúak” álcája alatt jövőbeli társaikat viszik az országba, és „új tagokat toboroznak”.

A „kísérő nélküli menekült kiskorúak” programot eredetileg azokra a 1980-as években a Délkelet-Ázsiából érkező kiskorúakra dolgozták ki, akiknek nem voltak szüleik vagy hozzátartozóik, akik gondjukat tudták volna viselni. Ezen program keretében az Egyesült Államokba mehettek, ahol hosszú távú állami gondoskodásban részesültek.

„Ez itt Amerika. Nem fogjuk engedni, hogy az MS-13 vagy a hozzá hasonló bandák fenyegessék a közösségeinket, hogy embereket fejezzenek le machetével, vagy baseball ütőkkel és láncokkal verjék agyon őket” – fogalmazott Sessions.

Augusztusban a Trump-kormányzat megszüntette a Közép-amerikai Kiskorúak Programot, ami lehetőséget adott kiskorúaknak, hogy elmeneküljenek az El Salvadorban, Guatemalában és Hondurasban uralkodó erőszak elől. A döntés legkevesebb kétezer-hétszáz gyereket érintett, akik a program keretében az Egyesült Államokba készültek.

Sessions azt is elmondta, hogy az Igazságügyi Minisztérium több forrást biztosít az Egyesült Államokat és Mexikót elválasztó határ őrzésének fokozására, és az illegális bevándorlás megakadályozásával a bandaerőszakot is fel akarják számolni.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság