A Madres del Barrio (Környékbeli Anyák) misszió egy olyan úttörő program, amelynek célja, hogy segítsen a szegény közösségekben élő egyedülálló anyáknak szerte Venezuelában, hogy megoldják gazdasági és szociális problémáikat. A program idén márciusban ünnepelte elindításának negyedik évfordulóját.

ImageA misszió fő célkitűzése, hogy olyan önfenntartó projekteket finanszírozzon, például a termelés, a szolgáltatások, a turizmus vagy a mezőgazdaság területén, amelyek hozzájárulnak a programban résztvevők pénzügyi stabilitásának megteremtéséhez.

 

Josefa Blanco, a misszió egyik kedvezményezettje elmondta, hogy a program pénzügyi hozzájárulása lehetővé tette számára, hogy létrehozzon egy mező-gazdasági szövetkezetet, aminek révén képes volt megélhetést biztosítani magának. "Most mezőgazdasági termelők vagyunk; termesztünk céklát, sárgarépát, brokkolit, őszibarackot és kávét. A programon keresztül fejlesztettük a vállalkozásunkat, hogy a termékeink elfogadható áron való értékesítésével az a közösségünk javára váljék. Ez hatalmas vívmány, köszönet illeti érte Chávez elnököt és Maria León, Nőügyi Minisztert.

 

A program célcsoportja azokból a szegénységtől sújtott régiókban élő alacsony jövedelmű nőkből áll, akiknek rendszerint semmilyen forrásuk sincsen a családjuk támogatására. Kezdetnek a kormány 2006-ban fölkutatott 100 000 nőt - egyedülálló anyákat -, akik nagyon súlyos körülmények között élnek, hogy a részvételükkel egy tesztprogramot indítson el. Az asszonyok a havi minimálbér 75%-ának megfelelő ösztöndíjat kaptak, és beiskolázták őket írásolvasás tan-folyamokra. Ezt követően felajánlottak számukra képességfejlesztő és technikai képzéseket, hogy bátorítsák őket és elősegítsék munkaerőpiacra való belépésüket.

A program sikerességét venezuelai nők százezrei bizonyítják, akik ma képesek létrehozni a saját szövetkezetüket vagy kisvállalkozásukat. Ez pedig nem csupán az ő személyes helyzetüket javítja, de segítséget nyújt a közösségeiknek és más hasonló körülmények között élő embereknek is.

A Madres del Barrio egyike azoknak a szociális programoknak, amelyeket a Chávez-kormány indított el az elmúlt tíz év során azzal a céllal, hogy csökkentse a szegénységet és megteremtse a szociális és gazdasági igazságosságot.


Correo del Orinoco