Rodrigo Londoño, mozgalmi nevén Timochenko, a Közösség Alternatív Forradalmi Ereje (FARC) vezetője nyilvánosan őszinte nagyrabecsülését fejezte ki Ferenc pápa és a világban békét hirdető missziója iránt.

„Mélyen megérint szent jelenléte a szülőföldemen, amelynek lakói abban a kiváltságban részesülnek, hogy hallhatják az ön hitet, reményt, örömet, szeretetet, megbékélést és békét hirdető szavait” – írta Timochenko egy levélben a pápának csütörtökön, miután a katolikus egyházfő a békére szólított fel.

A FARC vezetője a pápa segítségét kérte - Fotó: Reuters

Az egykori gerillaszervezet vezetője elmondta, hogy a FARC mindig csak azért harcolt, hogy igazságot szerezzen a kirekesztetteknek és az üldözötteknek Kolumbiában.

„A bármiféle megállapodással szembeni buta ellenállás legyőzéséért, a konfliktus befejezésének tető alá hozásáért, és egy stabil, tartós béke építéséért” – sorolta a levélben a FARC vezetője azokat a dolgokat, amikért ő és szervezete imádkozott.

Londoño kijelentette, hogy a pápa ötnapos látogatása történelmi pillanat Kolumbia számára.

„Láttam, hogy hogyan jönnek különböző korú és állapotú honfitársaink az ország minden pontjáról, hogy meghallgassák az üzenetét, ünnepeljék az ittlétét és szavait, hogy okuljanak szerénységéből és nagylelkűségéből” – írta.

„Imádkozunk azért, hogy mostantól kezdve örökre Kolumbiával maradjon, mert szeretete elhozza azt a békét, megbékélést és igazságot, amire ennek az országnak a fiai és lányai oly régóta áhítoznak” – fogalmazott ki Timochenko.

„Országomban tett léptei nyomán úgy érzem, hogy valami véglegesen meg fog változni” – mondta.

Londoño hangsúlyozta: „Nem tudom hogyan esdekelhetnék önhöz, hogy imája csodálatos erejével emelje fel szavát és hívjon imára minden kolumbiait, ahogyan hatalmas részt vállalt a tárgyalások megszervezésében, és azok évei alatt is.”

Timochenko elmondta, hogy a politikai párttá alakult egykori gerillaszervezet, ami öt évtizeden keresztül a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők – Néphadsereg nevet viselte, a korrupció és a szegénység elleni harcra fog koncentrálni, különösen a vidéki területeken, és ez a politika nem lesz könnyű.

FARC már korábban bejelentette, hogy a 2018-as választásokon a Kolumbiai Kommunista Párttal szövetségben szándékozik indulni. Az elnökválasztásokig már kevesebb mint egy év van hátra.

A békemegállapodás tavaly novemberi aláírása óta az exgerillák elkezdtek visszatérni a társadalomba, és bejelentették, hogy egy profi futballcsapatot szeretnének alakítani férfi és női tagjaik számára egyaránt.

Ezenkívül számos egykori FARC-tagot választottak ki, akik szeptembertől orvosnak tanulhatnak Kubában. Ennek az a feltétele, hogy tanulmányaik végeztével vissza kell térniük a közösségeikbe, hogy ott kamatoztassák megszerzett tudásukat.

Az új párt részt kíván venni az összes jövőbeli választásokon, a helyhatósági és megyei választásoktól, az országos választásokig.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság