Bírálatok érik Ferenc pápa azon döntését, hogy boldoggá avat két a kolumbiai polgárháború során megölt katolikus papot, mivel azok szerepet játszottak a jobboldali katonai erőszak ösztönzésében a dél-amerikai országban. Jesús Emilio Jaramillót és Pedro María Ramírezt kolumbiai látogatása keretében Ferenc pápa ma fogja boldoggá avatni.

A két pap boldoggá avatását a katolikus egyházfő azzal indokolta, hogy a „hitükért” haltak meg, ugyanakkor egyesek azt mondják, hogy azért ölték meg őket, mert bűnrészesek voltak a jobboldal által támogatott erőszakban, abban az országban, ahol a béke pártatlan őreinek szerepe helyett a katolikus papság közismerten az uralkodó osztályt szolgálta, ami miatt az ellenzék támadta őket.

Jesús Emilio Jaramillo és Pedro María Ramírez alakja nem áll vitán felül Kolumbiában - Fotó: Episzkopális konferencia

Ramírez az uralkodó osztályhoz ezer szállal kötődő, a Konzervatív Párthoz hű vagyonos családba született. A papként gyújtó hangú beszédeiről híres Ramírez fanatikusan gyűlölte a jobboldali párt ellenfeleit, és egészen odáig ment, hogy kijelentette, hogy népi progresszív vezetőt, Jorge Eliécer Gaitánt meg kellene gyilkolni.

A papot 1948. április 10-én gyilkolták meg a Liberális Párt támogatói, egy nappal azután, hogy Jorge Eliécer Gaitánt lelőtték Bogotában. Héctor A. Torres kolumbiai teológus úgy fogalmazott, hogy Ramírez „nem a hit, hanem a Konzervatív Párt mártírja”.

Jaramillót szintén szoros szálak fűzték a kormányzó Konzervatív Párthoz a véres polgárháború első éveiben. Az 1980-as évek elején a baloldali gerillák és az állam közötti konfliktusáról híres Arauca megye püspökévé nevezték ki. A figyelmeztetések ellenére a hírek szerint Jaramillo rendszeresen járt ki a hadsereg egységeivel, és végül a Nemzeti Felszabadító Hadsereggel vívott összecsapásban ölték meg.

A boldoggá avatás, amelynek keretében misét és ünnepséget tartanak Villavicencio városában, felvet néhány kérdést, és némelyek szerint ez aláássa a pápa szerepét a gerillacsoportok és az állam közötti békemegállapodások előmozdításában.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság