Ferenc pápa megindító beszédet intézett a kolumbiaiakhoz tegnap az elnöki palotánál, amelyben elismerte, hogy az ország nagy utat tett meg a békefolyamat során, de hangsúlyozta, hogy minden kolumbiainak ki kell vennie a részét a béke megteremtéséből.

A katolikus egyházfő felszólalt a bosszú iránti kísértés ellen, mondván, hogy „már túl sok volt a gyűlölet és a bosszú”. Arra is kérte a kolumbiaiakat, hogy öleljék keblükre a szegényeket, és emeljék be őket az ország jövőjébe, úgy fogalmazott, hogy „ne feledjük, hogy az egyenlőtlenség a társadalom bajainak gyökere”. Ezután együtt imádkozott a jelenlévőkkel.

A pápa óva intette a kolumbiaiakat a bosszútól - Fotó: presidencia.gov.co

Első szavai után közvetlenül a fiatalokhoz fordult, és azt mondta nekik, hogy az ő megbocsátásuk döntő fontosságú Kolumbia fejlődése szempontjából: „Ti segítetek nekünk magunk mögött hagyni azokat a dolgokat, amelyek bántottak minket, hogy a gyűlölet terhe nélkül tekinthessünk a jövőbe.” Arra kérte őket, hogy ne veszítsék el a reményt, hanem legyenek a jövőbe vetett optimizmus zászlóvivői.

Harmadik beszédjét a kolumbiai vallási személyiségekhez intézte, akiknek szerinte egyedülálló szerepük van a háború utáni sebek begyógyításában. Arra utasította őket, hogy mutassanak bátorságot, hogy segíthessenek a kolumbiaiaknak úrrá lenni a haragjukon és a félelmükön.

A tegnapi nap utolsó programjaként a pápa misét celebrált a Simón Bolívar Parkban, ahol már órákkal az esemény előtt több tízezer kolumbiai és külföldi gyűlt össze.

Írta: Laura Sharkey

Forrás: The Bogotá Post

Fordította: Latin-Amerika Társaság