Bolíviában jelentős mértékben, 52 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság 2008 és 2016 között, erősítette meg hétfőn a bolíviai Egészségügyi Minisztérium.

A minisztérium kifejtette, hogy ezen időszak alatt az egyéves kor alatti gyermekek halálozási aránya ötvenről huszonnégyre csökkent minden ezer élve születésre.

A kismamáknak és a gyermekeknek is vizsgálatokon kell részt venniük a juttatásokért cserébe - Fotó: Cambio.bo

Azt is megerősítették, hogy az egészségügyi szakemberek által ellátott terhes nők aránya a 2008-as 71,1 százalékról 2016-ra 89,9 százalékra nőtt.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy ezek az eredmények részben a Juana Azurduy Pótléknak köszönhetőek, ami egy olyan országos gazdasági ösztönző program, ami biztonságos terhességet és a gyermek fejlődését támogatja annak kétéves koráig.

A Juana Azurduy Pótlék és a bolíviai országos egészségügyi rendszer prioritásainak átalakítása az ország első őslakos elnökének, Evo Moralesnek a kormányához köthető. A program célja többek között a mélyszegénység visszaszorítása az új családok körében.

A program előírja, hogy a kismamáknak a terhesség alatt négy vizsgálaton kell részt venniük, egészségügyi létesítményekben kell életet adni gyermeküknek, és szülés utáni kontrollvizsgálatokon is meg kell jelenniük. Ahhoz, hogy a juttatásokat megkapják, az újszülöttet is életének első két évében tizenkét egészségügyi vizsgálatnak kell alávetniük.

Miközben a közel tizenegy milliós országból összesen 1,7 millió nő vállalta a programban való részvételt, az Egészségügyi Minisztérium elindított egy a tinédzserterhességek megelőzését célzó felvilágosító kampányt is 840 ezer középiskolás diák körében.

Az Országos Egészségügyi Információs Rendszer adatai szerint a 15 és 19 év közötti lányok anyaságának és terhességének aránya 2016-ban 14 százalék volt.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság