A Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) lázadó szervezet tárgyalói bejelentették, hogy ideiglenes tűzszünetben állapodtak meg a kolumbiai kormánnyal. A több mint ötven éve tartó konfliktus során most először sikerült ezt elérni. A bejelentésre negyvennyolc órával a pápa kolumbiai látogatása előtt került sor. A tűzszünet kezdetben október 1-től jövő év január 12-ig tart majd, de a végdátum meghosszabbítható.

A hírt a lázadó szervezet egy Twitter-üzenetben jelentette be, amiben ezt írta: „Igen, képesek voltunk rá! Köszönetet mondunk mindazoknak, akik támogatták erőfeszítéseinket, hogy elérjük ezt a #KétoldalúTűzszünetet.”

Az ELN 1964 óta harcol a mindenkori kolumbiai kormány ellen - Fotó: Reuters

A kolumbiai sajtó szerint az ELN lázadói beleegyeztek, hogy beszüntetnek minden erőszakot polgári személyek ellen, így az emberrablásokat és kényszerítéseket, illetve gyerekek toborzását és aknák elhelyezését.

A kormány cserébe állítólag vállalta, hogy javítja a börtönben ülő ELN-lázadók fogva tartásának körülményeit, és fokozza a vezető aktivisták védelmét, akik közül egyre többek estek gyilkosságok áldozatául az elmúlt hónapokban.

A tűzszünet részleteiről a felek az ecuadori fővárosban, Quitóban beszéltek, ahol február óta folytatnak béketárgyalásokat.

A tárgyalások mindössze néhány hónappal azután kezdődtek, hogy a kolumbiai kormány és a legnagyobb kolumbiai lázadó szervezet, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) aláírták a békemegállapodást. A FARC azóta politikai párttá alakult.

A kisebb ELN és a kormány közti tűzszünet megkötését a hírek szerint egy egész éjszaka tartó tárgyalás előzte meg.

A kolumbiai sajtó által megszerzett hírszerzési jelentések szerint az ELN-nek kevesebb mint ezerötszáz aktív harcosa lehet. Ugyanakkor nagyszámú „önkéntes” vagy szimpatizáns segíti őket, akik logisztikai és anyagi támogatást nyújtanak nekik.

Fő tevékenységi területük vidéken van, északon, a venezuelai határnál, de jelen vannak Casanarében, Norte de Santanderben és Caucában is.

A tárgyalások olyakor feszültek voltak a kormány számára, ami azt követelte, hogy a szervezet hagyjon fel az emberrablásokkal. Az ELN a tevékenységét főleg a túszok szabadon engedéséért kapott váltságdíjakból finanszírozza.

A hétvégén a gerillaszervezet bejelentette, hogy megölte egy orosz-örmény túszát, akit április óta tartott fogva.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság