Egy bíró az Egyesült Államokban elhárította az utolsó akadályokat is az elől, hogy a hat jezsuita pap 1989-es El Salvador-i meggyilkolásának ügyében megvádolt katonatisztet kiadhassák Spanyolországnak, ahol bíróság elé állítanák.

A bíró azt állapította meg, hogy egy alacsonyabb szintű bíróság helyesen döntött, amikor Inocente Orlando Montano ezredest kiadhatónak nyilvánította. Montano ezredes fellebbezhet a döntés ellen egy szövetségi bíróságon; de ügyvédje még nem nyilatkozott arról, hogy megteszi-e ezt.

A jezsuita papok meggyilkolása nemzetközi felháborodást váltott ki 1989-ben - Fotó: Getty Images

Az El Salvador-i polgárháború során meggyilkolt papok ügye nagy felháborodást váltott ki akkor. Montano ezredes korábban tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, és küzdött az ellen, hogy kiadják Spanyolországnak.

Az öt spanyol és egy salvadori papot a házvezetőnőjükkel és annak tizenhat éves lányával együtt 1989. november 16-án lőtte agyon a salvadori hadsereg egyik elitalakulata. Montano ezredes a gyilkosságok idején nemzetbiztonsági miniszterhelyettes volt. Az ügyészek szerint ő segédkezett a merénylet kitervelésében, és fontos információkkal látta el a gyilkosokat.

A biztonsági erők azt gyanították, hogy a Közép-amerikai Egyetemen tanító papok szimpatizálnak a Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN) baloldali lázadóival.

Az ENSZ Igazságtételi Bizottságának egy 1993-as jelentése szerint több mint 75 ezer ember halt meg a tizenkét évig tartó polgárháború során, amit a baloldali felkelők indítottak a hadsereg és a jobboldali halálosztagok ellen.

Egy az ENSZ segítségével lefolytatott békefolyamat vetett véget a konfliktusnak 1992-ban, de egy 1993-as amnesztiatörvény miatt a polgárháború idején elkövetett emberijog-sértések büntetlenül maradtak.

Montano ezredes 2001 óta az Egyesült Államokban él, és egy édességgyárban dolgozott az amerikai Massachusetts államban, mígnem bevándorlással kapcsolatos vádakkal 2011-ben le nem tartóztatták.

Közel két évet kapott bevándorlási csalásért és hamis tanúzásért. Amíg börtönben volt, egy spanyol bíró kérelmezte a kiadatását egy univerzális joghatóságon alapuló spanyol törvény alapján, amelynek lényege az, hogy egyes bűncselekményeket olyan súlyosnak tart, hogy azok elkövetőit bárhol bíróság elé lehet állítani.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság