A chilei Alkotmánybíróság tegnap rábólintott arra a törvénytervezetre, amely enyhíti az országban érvényben lévő teljes abortusztilalmat. Ennek értelmében jogszerű lesz megszakítani a terhességet abban az esetben, ha nemi erőszak történt, ha az anya élete veszélyben van, vagy ha a magzat várhatóan nem éli túl a terhességet.

A törvény elfogadását kétévnyi vita előzte meg a chilei Kongresszusban, de a konzervatívok még így is támadják. Chile egyike annak a hét római katolikus országnak, amelyekben az abortusz minden körülmények között tiltott. Chile mellett ilyen ország még Honduras, El Salvador, Nicaragua, Málta, a Vatikán és a Dominikai Köztársaság.

A tervezet pártolói ünneplésbe kezdtek a döntés után - Fotó: Reuters

Az utolsó nagy akadály

A jelenleg érvényben lévő chilei törvényt Augusto Pinochet katonai kormánya alatt fogadták el.

Azután, hogy a bírák hat-négy arányban megszavazták a törvényt, Santiago központjában balközép és centrista pártok ünneplésbe kezdtek. A döntést női szervezetek és emberi jogi csoportok is üdvözölték.

A bíróság több mint százharminc érintett szervezet érveit hallgatta meg, mielőtt meghozta volna a döntését, amellyel végül elhárította az utolsó nagy akadályt a tervezet törvényi erőre emelkedése elől.

Chile orvosi okokból 1931-ben már legalizálta az abortuszt, de Pinochet tábornok alatt 1989-ben teljesen betiltották. 1991 óta a törvényhozók több tucat törvénytervezetet nyújtottak be a korlátozás enyhítésére, de a jobbközép pártok és az egyház mindegyiknek az elfogadását meghiúsították.

A reformpártiak ügye 2013-ban, Michelle Bachelet elnök megválasztásával kapott lendületet, aki lelkes támogatója annak, hogy a nők dönthessenek arról, hogy kívánnak-e élni a művi terhesség-megszakítással. Az abortuszkorlátozás enyhítése lehet Bachelet hattyúdala, mielőtt távozik a posztjáról.

A BBC Latin-Amerika-elemzője, Candace Piette azt mondja, hogy az új szabályozás változásokat indíthat el a reprodukciós jogok terén abban a négy latin-amerikai országban, amelyekben még mindig él a teljes tiltás.

Bár becslések szerint a chileiek hetven százaléka támogatja a korlátozások enyhítését, az abortusz kérdése még ma is mélyen megosztja a társadalmat.

A jelenlegi törvény értelmében mind a páciens, mind pedig az orvos akár öt év börtönnel büntethető. A 2014-et megelőző négy évben hetvenhárom személynek kellett börtönbe vonulnia emiatt, a bíróságok azonban a közelmúltban elkezdték börtön helyett inkább terápiára küldeni a nőket.

A reprodukciós jogokért kampányoló aktivisták azt mondják, hogy a kockázat ellenére évente hetvenezer abortuszt végeznek illegálisan Chilében. Az egyik legelterjedtebb módszer, hogy bevesznek egy eredetileg fekélyek kezelésére szolgáló gyógyszert, amit az online feketepiacon szereznek be.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság