Evo Morales bolíviai elnök feleskette az Igazságtételi Bizottság öt tagját, akik az 1964 és 1982 között fennálló katonai diktatúra bűneit fogják vizsgálni.

Az eseményre augusztus 21-én került sor a Kormányzati Palotában, amikor Hugo Banzer puccsának 46. évfordulójáról emlékeztek meg.

A bizottság két év múlva jelentést tesz közzé a vizsgálat eredményéről - Fotó: Archív

A bizottság tagjai Nila Heredia volt egészségügyi miniszter, Edgar Ramirez volt szakszervezeti vezető, Eusebio Gironda ügyvéd, Isabel Viscarra emberi jogi aktivista, valamint Teodoro Barrientos egykori parasztvezető lettek.

A szenátor asszony szerint a bizottság célja az emberi jogok megsértésének kivizsgálása, azokat elszenvedő állampolgárok számára történő segítségnyújtás, valamint a bűncselekmények kitervelői és elkövetői felelősségének megállapítása.

Morales elnök 2016 decemberében nyújtotta be a 879-es számú törvényt, mely lehetővé tette ennek a testületnek a felállítását, hogy kivizsgálja az 1964. november 4-e és 1982. október 10-e között történt gyilkosságokat, elrablásokat, kínzásokat és önkényes letartóztatásokat.

A bizottság tagjai nem kapnak fizetést és két év múlva jelentést kell tenniük az elnöknek, a Többnemzetiségű Törvényhozásnak, a legfőbb ügyésznek és az ombudsmannak.

Az Igazságtételi Bizottságnak rengeteg dokumentumot kell megvizsgálnia, amihez beléphetnek állami és magántulajdonban lévő ingatlanokba, a biztonsági erők régi épületeibe és az egykori börtönökbe.

Brito szerint a bizottság hozzáférhet majd a rendőrség és fegyveres erők titkosított aktáihoz is.

A becslések szerint egyedül Hugo Banzer diktatúrája alatt (1971-1978) négyszáz embert gyilkoltak meg, százötvenen eltűntek, 14 ezren kerültek börtönbe, 19 ezren pedig elhagyták az országot.

A The Santiago Times cikke alapján készítette: Latin-Amerika Társaság