Az ellenzéki brit Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn úgy fogalmazott, hogy elszomorítja a Venezuelában dúló erőszak és a halálesetek, „az utcákon lévőké illetve a biztonsági erőké is, akiket az utcákon lévő emberek támadtak meg”.

„Az erőszak nem oldja meg a dolgokat” – nyilatkozta Corbyn a BBC-nek és más médiumoknak egy helyi pártgyűlés után a dél-angliai Crawley városában. Elmondta, hogy párbeszéd kell hogy kezdődjön, és tiszteletben kell tartani a venezuelai intézményeket, így  bíróság függetlenségét is. Üdvözölte, hogy támogatja a párbeszédet a francia elnök, Emmanuel Macron is, és azt javasolta, hogy ez lehetne egy regionális kezdeményezés.

Corbyn elítélte a Venezuelában dúló erőszakot, de elismerte a szegénység csökkentésére tett erőfeszítéseket - Fotó: Reuters

Corbynra erős nyomás helyeződött az elmúlt napokban, hogy határolja el magát a bolivári kormánytól, amely felé korábban többször szolidaritását fejezte ki. Saját pártjának jobboldali parlamenti képviselői és más brit pártok vezetői azt követelték a munkáspárti vezetőtől, hogy ítélje el Nicolás Maduro elnök „rezsimjét”.

Ez a nyomásgyakorlás azután kezdődött, hogy július közepi közvélemény-kutatásokból az derült ki, hogy Corbyn támogatottsága tizenegy százalékkal magasabb, mint Theresa May miniszterelnöké, és ezzel ő az egyetlen olyan nagy brit párthoz tartozó politikus, akinek pozitív a népszerűségi indexe. A júniusi általános választásokon mutatott váratlanul erős szereplése előtt Corbynt többször támadták, amiért a múltban támogatta az ír nacionalistákat vagy a palesztinokat.

Corbyn crowleybeli megszólalása az első reakció volt a legújabb követelésekre azután, hogy visszatért a szabadságáról. Elmondta, hogy fontos elismerni, hogy hatékony és komoly lépések történtek a szegénység csökkentésének érdekében Venezuelában, nőtt az írástudók száma és a legszegényebbek közül sokaknak javult az élete”. Arra a kérdésre, hogy megbánta-e, hogy támogatta Madurót, amikor hatalomra került, Corbyn így válaszolt: „Számos ember támogatását fejeztem ki a világ minden tájáról egy olyan kormány felé, amely elkötelezett az egyenlőtlenség csökkentése és a legszegényebbek életesélyeinek javítása felé.”

Vince Cable, a centrista Liberális Demokraták vezetője, amely számos parlamenti helyet vesztett a júniusi választásokon, újabb támadással válaszolt Corbyn szavaira: „Az az egész elképzelés, hogy Chávezzel és utódjával kezdjék ki a kormányt az Egyesült Királyságban, egyszerűen borzasztó. A Munkáspárt vezetésének egyértelművé kell tennie, hogy felhagy a venezuelai rezsim iránti elkötelezettségével.”

Jeremy Corbyn régóta támogat latin-amerikai népi küzdelmeket, felszólalt már a Salvador Allende elleni chilei puccs után is, az 1980-as években pedig munkásmozgalmi delegációkkal Közép-Amerikában járt.

Lord Prescott, egy korábbi munkáspárti miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Corbyn „nem futamodik meg” a Venezuelával kapcsolatban korábban kifejtett nézetei elől.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság