Őslakos aktivisták már a főváros, Asunción utcáin gyűjtik az aláírásokat, hogy azokat bemutassák a paraguayi Választási Bíróságnak. Ez a soron következő lépés, hogy jelölteket állíthassanak a Kongresszus alsó- és felsőházába, illetve a helyhatósági választásokra.

Az angaite őslakos csoporthoz tartozó Cipriano Zavala elmondta, hogy megalapították a MPIPP-t, a Paraguayi Többnemzetiségű Őslakos Politikai Mozgalmat. Ugyanakkor ahhoz, hogy indulhassanak a jövő évi választásokon, előbb el kell fogadtatniuk magukat politikai pártként.

Az őslakosok tudják, hogy a kezükbe kell venniük az érdekképviseletüket - Fotó: EFE

„Ez lenne az első politikai párt, amelyet maguk az őslakos közösségek hoztak létre.”

Zavala és társai öt évvel ezelőtt kezdtek el dolgozni a projekten. Azt mondja, hogy egyre több támogatást kapnak, „mert ez az egyetlen esély számunkra, hogy olyan képviselőt küldjünk a parlamentbe, aki a tizenkilenc nemzetiséget képviselni tudja”.

A várakozások nagyok, ahogyan növekszik lehetséges jelöltek száma, akik között ott van Geronimo Ayala guaraní mérnök is.

„Ez a projekt az egész országra kiterjed” – mondja Zavala. A különböző paraguayi őslakos népek tudják, teszi hozzá, hogy ha nem szervezik meg saját képviselőik megválasztását, akkor „továbbra is mellőzöttek maradnak és egyenlőtlenségtől fognak szenvedni.”

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság