A Hondurasi Fekete Testvériség Szervezet, az Ofraneh egy kedden kiadott közleményben tiltakozott Juan Orlando Hernández elnök „Honduras 2020” elnevezésű fejlesztési terve ellen, és azt állította, hogy az olyan privatizációs politikát szorgalmaz, amely miatt kénytelenek elhagyni ősi part menti földjeiket.

A kormányzó jobboldali Nemzeti Párt által kidolgozott fejlesztési terv „szabadkereskedelmi övezeteket” hoz létre a karibi partokon, és arra ösztönzi a külföldi idegenforgalmi vállalatokat, hogy üdülőhelyeket létesítsenek a területen. A „szabadkereskedelmi övezeteket” olyan állami földeken építik, amelyeken évszázadok óta a garifuna emberek élnek.

A fekete hondurasiak a földjeiket féltik a külföldi beruházásoktól - Fotó: EFE

Hernández azt mondja, hogy a terv célja a munkahelyteremtés és a gazdaság fejlesztése. Az Ofraneh azonban arról beszél, hogy ennek hatására szisztematikusan űzik el az embereket a földjeikről.

„A Trujillói-öblöt (a privatizáció alatt álló egyik terület) már „Kis Kanadának” nevezik, mivel több tucat enklávé jellegű idegenforgalmi projekt és kanadai állampolgárok ingatlanspekulációi folynak ott” – mondta Ofraneh.

„Ez a helyzet súlyos következményekkel jár az itteni emberek számára, akik a területek elvesztése miatt, és mert a hondurasi kormány semmilyen szociális beruházást nem hajt végre itt, kénytelenek elvándorolni.”

Az Ofraneh a Turizmust Elősegítő Törvényt is bírálta, ami a terület külföldi befektetőinek adómentességet ad.

A baloldali Manuel Zelaya elnököt 2009-ben elmozdító puccs óta a Nemzeti Párt egy „modellváros” programot vezetett be szerte az országban, ami lehetővé teszi, hogy a külföldi vállalkozások bizonyos területeken adófizetés és a munkaügyi előírások betartása nélkül működhessenek. A Honduras 2020” tervet megelőző program több ezer fekete és őslakos csoport űzött el a földjeikről.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság