A chilei Kongresszus jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, mely korlátozott körülmények között legalizálja az abortuszt. Az eddig érvényben lévő szigorú szabályozást a Pinochet-diktatúra utolsó napjaiban fogadták el.

A szerdán 22:13 arányban elfogadott javaslat értelmében az abortusz engedélyezett, ha a magzat nemi erőszak nyomán fogant, ha a terhesség veszélyezteti az anya életét, vagy ha a gyermek az élettel össze nem egyeztethető rendellenességtől szenved.

Chilében 1989 óta minden esetben tiltott volt az abortusz - Fotó: The Santiago Times

Michelle Bachelet elnök asszony támogatta a tervezetet, így azt alá fogja írni. Ehhez előbb azonban még az Alkotmánybíróságnak is jóvá kell hagynia azt.

„A döntéssel elégedettek vagyunk. Javasoltunk alternatívákat és biztonságos ellátási módokat, minden nőnek, függetlenül attól, hogy milyen döntést hoznak” – nyilatkozta Claudia Pascual női és nemi egyenlőségi miniszter.

Az ellenzéki szenátorok szerint ugyanakkor a törvény alkotmányellenes. A jelenlegi törvényi szabályozás szerint az abortusz öt évig terjedő börtönnel büntethető.

Eddig Chile volt Dél-Amerika utolsó olyan országa, amely minden körülmények között tiltotta az abortuszt. Ezzel olyan társadalmilag konzervatív országokkal tartozott egy csoportba, mint a Dominikai Köztársaság, El Salvador, a Fülöp-szigetek, Gabon, Haiti, Málta, Nicaragua és Szenegál.

Chile orvosi esetekben 1931-ben ugyan már törvényessé tette az abortuszt, azonban az 1973 és 1990 között az országot irányító Augusto Pinochet diktatúrája alatt minden körülmények között betiltották azt.

A chileiek 2004-ig nem válhattak el, és az azonos nemű párok csupán két éve köthetnek bejegyzett élettársi kapcsolatot.

Készült a Santiago Times cikke alapján

Készítette: Latin-Amerika Társaság