Nicolás Maduro venezuelai elnök a vitatott alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat „a forradalomra való voksolásként” értékeli. Venezuelai választási tisztviselők szerint a választási részvétel 41,5 százalék volt, amit az ellenzék vitat.

Az ellenzéki koalíció azt mondja, hogy a választásoktól a szavazók 88 százaléka távol maradt, és nem hajlandó elfogadni az eredményeket. Hétfőn újabb tüntetésekre szólítottak fel.

Az ellenzék és a kormány eltérően vélekedik a vasárnapi választásokról - Fotó: The Santiago Times

A választások célja az volt, hogy a venezuelaiak válasszanak meg több mint ötszáz képviselőt, akik alkotmányozó nemzetgyűlést fognak alakítani.

A vasárnapi választásokat erőszak kísérte, számos tüntetést tartottak, amelyek során legkevesebb tíz ember meghalt.

Az alkotmányozó gyűlést Maduro elnök hívta össze, hogy átírják a jelenleg érvényben lévő alkotmányt, amit mentora, Hugo Chávez elnök tervezett meg és fogadtatott el a hivatali ideje alatt.

Hatalmas részvétel

A venezuelai Nemzeti Választási Tanács (CNE) hétfőn bejelentette, hogy mintegy 8.089.320 venezuelai szavazott a választásokon, hogy megválassza az alkotmányozó nemzetgyűlés (ANC) tagjait. Tibisay Lucena, a CNE elnöke elmondta, hogy ez a szám a választásra jogosultak 41,53 százalékának felel meg.

Lucena megköszönte a választási hatalom és a Bolivári Nemzeti Fegyveres Erők (FANB) tagjainak, hogy biztosították a választók részvételét a választásokon.

„Ez egy különleges, szokatlan, más választás volt” – mondta a CNE elnöke. Miután kiadta a választási folyamat első hivatalos jelentését, Lucena hangsúlyozta, hogy „az ország békére lelt annak a civilizált módnak köszönhetően, ami ezt a választást jellemezte”.

Majdnem éjfélkor a választási hatalom arról tájékoztatta az országot, hogy a választási részvétel megerősítette, hogy a chavizmus a legnagyobb politikai erő az országban, annak ellenére, hogy az ellenzéki úgynevezett Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal (MUD) nem hajlandó elismerni a vereségét.

Nemzetközi szolidaritás

Maduro elnök az eredmények közzététele után hosszú beszédet tartott a televízióban. A szocialista elnök megköszönte a dél-amerikai országgal szembeni nemzetközi szolidaritást, különösen azon országokét, amelyek közvetlenül támogatták az alkotmányozó nemzetgyűlés felállításának céljából tartott vasárnapi választásokat.

„Az »alkotmányozás« szótól újra visszhangzanak egy olyan Latin-Amerika városai, kerületei, gyárai, amelyben új felszabadító és népi küzdelmek támadnak fel” – hangsúlyozta Maduro, miután bejelentették, hogy az új alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztására több mint nyolcmillióan szavaztak.

A venezuelai államfő elítélte azt, hogy Donald Trump amerikai elnök kormányzata „nem hagy fel a Venezuela belügyeibe való beavatkozással”.

Amiatt is sajnálatát fejezte ki, hogy a jobboldali szektorok „imperialista tengelyekkel együttműködve támadják az országot, amely 2016 óta pénzügyi blokád áldozata, illetve amit idén április óta erőszak dúl fel.”

Maduro hangsúlyozta az általa vezetett bolivári kormány elkötelezettségét „az emberek védelme és egy olyan forradalmi folyamat folytatása iránt, amely egy egyenlő és befogadó állam megszilárdításán dolgozik”.

„Esküt teszek Hugo Chávez parancsnok örökségének vég nélküli szeretetére, amelynek hősies példája ma több mint nyolcmillió szavazatban nyilvánult meg, és az egész életemet az igazság és egyenlőség feltámasztására teszem fel, amelyek nyomán helyreáll a forradalom” – mondta Maduro.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság