Uruguay lett az első ország a világon, amely legálisan árusít marihuánát kikapcsolódási célra, amikor is szerdán tizenhat gyógyszertárban kezdték meg a kannabisz árusítását.

Közel ötezer ember jelentkezett az országos nyilvántartásba, hogy jogosulttá váljanak legálisan marihuánát vásárolni. Ezt követően hetente tíz grammot vehetnek, havonta maximum negyven grammot.

A gyógyszertárakban ellenőrzik a vásárló személyazonosságát - Fotó: Reuters

A lépésre négy évvel azután került sor, hogy elfogadtak egy olyan törvényt, amely teljes mértékben legalizálta a marihuána-kereskedelmet az országban.

A törvény támogatói azt mondják, hogy ez a szabályozás segíteni fog az illegális marihuána-kereskedelem megfékezésében, és kiszorítja a dílereket a piacról.

A fogyasztók két, Alfa 1 és Béta 1 elnevezésű marihuána-variáns közül választhatnak. Mindkettő két százalék tetrahidrokannabinolt (THC), a marihuána pszichoaktív komponensét tartalmazza.

Öt gramm árát 187 uruguayi pesóban (6,5 dollár) határozták meg. A gyógyszertárakban árusított marihuána állami ellenőrzés alatt álló földekről származik.

A törvény azt is lehetővé teszi, hogy a fogyasztók otthon vagy szövetkezeti klubokban termesszék a növényt.

Tisztviselők elmondták, hogy a magukat a gyógyszertári vásárláshoz regisztrált személyek 70 százaléka 30 és 44 év közötti férfi. Hogy elkerüljék a marihuánaturizmust, csak uruguayi állampolgárok és állandó lakosok kérhetik a nyilvántartásba vételüket.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság