Peru korábbi elnöke, Ollanta Humala és felesége, Nadine Heredia feladta megát, miután egy bíró elrendelte az előzetes letartóztatásukat. Tizennyolc hónapig lesznek előzetes fogva tartásban, amíg előkészítik ellenük a pénzmosással kapcsolatos vádakat.

A vádak a kiterjedt brazíliai korrupcióellenes nyomozás, az Autómosó Hadművelet során merültek fel. A baloldali Perui Nacionalista Pártot közösen megalapító pár tagadja a gyanúsításokat.

Humala és felesége önként jelentkezett a hatóságoknál - Fotó: Reuters

Humala ezt írta ki a Twitterre: „Ez [a fogva tartás] megerősíti a hatalommal való visszaélést, amellyel szembe kell szállnunk a jogaink és mindannyiunk jogainak védelmében.”

A perui ügyészi hivatal kedden nyújtotta be az előzetes letartóztatásra vonatkozó kérelmét, és egy bíró csütörtökön jóvá is hagyta azt.

A pár ellen három éve folyik nyomozás amiatt, hogy állítólag pénzt fogadtak el az Odebrecht brazil építőipari vállalattól, hogy abból finanszírozzák Humala választási kampányait. Humalát azzal is vádolják, hogy pénzt fogadott el a néhai Hugo Chávez venezuelai elnöktől is.

Germán Juárez ügyész szerint Humala „erkölcsileg megsértette a társadalmat” azzal, hogy „illegális pénzeket” használt fel a kampányához. Az ügyész azt is mondta, hogy félő, hogy a pár elhagyja az országot, ha nem helyezik őket előzetes letartóztatásba.

Korábban ugyanez a Richard Concepción bíró rendelte el egy másik korábbi perui elnök, Alejandro Toledo előzetes letartóztatását is, akit vesztegetéssel vádolnak, ő azonban nem adta fel magát. Jelenleg feltételezhetően az Egyesült Államokban tartózkodik.

Humala 2011 és 2016 között vezette az országot. Szövetségese volt a korábbi brazil elnöknek, Luiz Inacio Lula da Silvának, akit szintén az Autómosó Hadművelet keretében ezen a héten ítéltek kilenc és fél év börtönbüntetésre korrupció miatt.

A brazil nyomozók feltárták a minden idők legnagyobb korrupciós botrányának nevezett ügyet, amelynek során a kontinens számos politikusát megvádolták.

A panamai Ricardo Martinelli és az El Salvador-i Mauricio Funes is azok között van, akikről úgy tartják, hogy kenőpénzekkel jutottak előnyökhöz.

Michel Temer brazil elnök jelenleg arra vár, hogy eldőljön, hogy vesztegetési ügye az ország legfelsőbb bírósága elé kerüljön-e.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság