Bolívia élesen elítélte Palesztina folytatódó izraeli megszállását, és megerősítette a támogatását a palesztin nép önrendelkezése felé az ENSZ Biztonsági Tanácsában június 20-án, kedden.

A Biztonsági Tanács Palesztináról folytatott vitáján Sacha Llorenti bolíviai nagykövet, aki most júniusban a Tanács elnöki tisztségét tölti be, „nagy aggodalmát fejezte ki a megszállt palesztin területeken a megszálló hatalom, Izrael folytatólagos és visszataszító politikája okozta súlyos politikai, gazdasági, társadalmi, humanitárius és biztonsági helyzettel kapcsolatban.”

Evo Morales kormánya 2014-ben megszakította a diplomáciai kapcsolatait Izraellel - Fotó: EFE

Kedden az ENSZ Palesztináról szóló ülését a bolíviai nagykövet hívta össze. A Tanács elnöki tisztségét idén júniusban betöltő Bolíviának joga van témákat felvetni és üléseket összehívni.

Llorenti meg is ragadta az alkalmat, hogy figyelmeztesse a nemzetközi közösséget, hogy ne fordítson hátat Palesztinának.

„Bolívia megerősíti támogatását a palesztin nép önrendelkezése és azon joga iránt, hogy egy olyan állama legyen, amely szabadságot és szuverenitást képes biztosítani” – mondta a Tanács ülését megnyitó beszédében.

Amikor az Izrael 2014-es gázai katonai akciói által okozott „széles körű emberi traumáról és humanitárius katasztrófáról beszélt”, a bolíviai nagykövet kijelentette, hogy kormánya „elítéli Izrael folytatólagos palesztinai megszállását, amely ellentétes a nemzetközi joggal (…), beleértve (…) a túlzott és válogatás nélkül alkalmazott erő bevetésével okozott háborús bűncselekményeket is, amelyek az évek során több ezer palesztin civilt, köztük gyerekeket öltek és sebesítettek meg.”

2014-ben, a gázai támadások után Evo Morales bolíviai elnök hivatalosan is megszakította országa diplomáciai kapcsolatait Izraellel, amit „terrorista államnak” nevezett.

Annak ellenére, hogy Venezuela, Malajzia és Új-Zéland 2016-ban elfogadott egy biztonsági tanácsi határozatot, amely illegálisnak mondta ki az izraeli telepeket, azok építése mégis folytatódik.

Az ENSZ közel-keleti megbízottja, Nickolay Mladenov szerint Izrael nyíltan cselekszik, és törvénytelenül figyelmen kívül hagyja az ENSZ a telepépítések leállítására vonatkozó követelését.

„Az megszállt palesztin területeken való illegális telepépítések folytatásának politikája ellenkezik a 2334-es határozattal” – mondta.

Az izraeli telepek törvénytelen jellege és a megszállás fenntartása érdekében elkövetett szörnyű emberijog-sértések kérdésében formálódó egyre nagyobb nemzetközi konszenzus ellenére az Egyesült Államok nagykövete továbbra is rendíthetetlenül támogatja Izraelt.

Nikki Haley amerikai nagykövet, aki nemrégiben azzal vádolta a Biztonsági Tanácsot, hogy „üti Izraelt”, kedden azt mondta, hogy az ENSZ lépései „minden centijének a Hamász ellen kell irányulnia”, mert az egy „veszélyes szervezet (…), amely kész eltaposni mindent, ami az útjába kerül”.

Izrael évente több mint hárommilliárd dollárnyi amerikai katonai segélyt kap.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság