Bár a kormánynak az ilyen irányú tervei dacára nem sikerült teljesen megszüntetnie a gyerekmunkát, tíz százalékkal csökkentette azt az elmúlt évtizedben, állapította meg az ecuadori Országos Generációközi Egyenlőség Tanácsa hétfőn.

„Felszólítjuk az embereket, hogy jelentsék, ha azt látják, hogy bármilyen munkahely kiskorúakat alkalmaz, mert a társadalom nem engedheti, hogy ellopják a gyerekkorukat” – mondta a helyi sajtónak Héctor Guanopatin ecuadori munkaügyi miniszterhelyettes.

Guayaquil ellenzéki polgármestere felavatja a cipőpucoló fiú vitatott szobrát - Fotó: Andes

A hivatalos becslések szerint az országban még mindig húszezer gyermek dolgozik, akiket a nemrég megválasztott Lenín Moreno elnök kormánya igyekszik majd visszaterelni az iskolapadba.

Az ecuadori kormány szigorú tiltó politikát folytat a kérdésben. A jelenlegi Munka Törvénykönyv hivatalosan is tiltja tizenöt év alatti gyermekek foglalkoztatását, a tizenöt évnél idősebb tinédzserek munkavégzése pedig nem haladhatja meg a napi hat és a heti harminc órát, és nem akadályozhatja őket a tanulmányaikban.

Az ecuadori állam ezenkívül számos intézkedést hozott és megállapodásokat kötött a termelő ágazattal a gyermekmunka csökkentése érdekében. Ennek eredményeképpen a két szektor, amelyekben a legnagyobb számban dolgoznak gyerekek – a mezőgazdaság és a kereskedelem – 66 és 15 százalékkal csökkentette az erre vonatkozó számait.

Két másik tényező is hozzájárult az elmúlt évek változásaihoz: egyrészt javult a foglalkoztatási helyzet az országban az elmúlt időszakban, másrészről az iskolákhoz való jobb és ingyenes hozzáférés miatt csökkent az iskolaelhagyó gyermekek száma.

Mindazonáltal egy 2015-ös UNESCO-jelentés szerint továbbra is a vidéki területek is a legérintettebbek, itt a gyermekek ötször többet dolgoznak, mint a városokban, és az őslakos gyermekek ötször érintettebbek, mint a mesztic gyerekek. Még mindig végeztetnek lányokkal háztartási munkákat mindenféle anyagi ellenszolgáltatás nélkül.

Az elmúlt tíz évben Ecuador más társadalmi és gazdasági eredmények mellett több mint 1,5 millió embert emelt ki a szegénységből, kétszeresére emelte a minimálbért, megduplázta az egy főre eső egészségügyi kiadásokat, négy százalékkal csökkentette a munkanélküliséget és több százezer emberre terjesztette ki első alkalommal a társadalombiztosítást.

2007-es megválasztása után Rafael Correa és baloldali Alianza Pais pártja meghirdette az állampolgárok forradalmát, vagyis azt a mozgalmat, ami a dolgozók, a nők, az afro-őslakos csoportok, a fogyatékkal élők és az LMBTI-csoportok érdekeit és jogait helyezte előtérbe. Correa utódja, Moreno azt ígérte, hogy ezt a politikát fogja folytatni.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság