Lehangoló idő volt vasárnap Rio de Janeiróban. Az általában napsütötte strandokat beborító sűrű köd azonban nem akadályozott meg több ezer embert, hogy a Copacabanán együtt követeljék Michel Temer elnök távozását.

A harag tipikusan riói módon nyilvánult meg – sok szambával és énekléssel, amibe politikai változást követelő jelszavak vegyültek.

A brazilok közvetlen választásokat akarnak azonnal - Fotó: Getty Images

Brazília hozzá van szokva a politikai meglepetésekhez – a nagy korrupciós nyomozásoktól kezdve Dilma Rousseff tavalyi felelősségre vonásáig –, de az elmúlt néhány hét még így is sűrű volt.

Miután kiszivárgott egy hangfelvétel arról, amelyen Temer úgy tűnik, hogy kenőpénzek fizetésére biztat, az ország vezetője ellen most nyomozás folyik. Az emberek dühösek.

Ismert brazil művészek és zenészek, köztük az énekes-dalszövegíró és politikai aktivista, Caetano Veloso, is részt vettek az eseményen, és csatlakoztak az utcán tüntető emberekhez, hogy felerősítsék a hangjukat.

„A jogainkért vagyunk itt” – mondja Daniel Oliveira színész. „Ez egy fontos nap Brazília számára.”

Az elnök azonban fenntartja azon álláspontját, hogy semmilyen törvénysértő dolgot nem tett, és többször is elmondta, hogy nem fog lemondani.

„Szerintem Temer egy béna kacsa” – mondja a politikai elemző Sergio Abranches, aki úgy véli, hogy ez példátlan elnöki válság. „Soha nem fogja helyreállítani a politikai hatalmát. Azonban hivatalban maradhat és az nagyon rossz lesz Brazília számára.”

„Fora Temer” (Temer takarodjon) népszerű jelszó lett az elmúlt hónapokban – és a tömeg követelése talán teljesül is.

Június 6-án, 7-én és 8-án összeül az ország Legfelsőbb Választási Bírósága, hogy eldöntse, hogy semmissé teszi-e a 2014-es elnökválasztások eredményét – amit Dilma Rousseff Michel Temerrel együtt nyert meg.

Ha a 2014-es eredményeket megsemmisítik, akkor a kongresszusnak kell új elnököt választania a jövő évi választásokig terjedő időszakra. Nem mindenki örül ennek.

Az emberek a tüntetésen azt skandálták, hogy „directas ja” – „közvetlen választásokat azonnal”. Ezt a jelmondatot először az 1980-as években használták, amikor a brazilok azért vonultak az utcákra, hogy demokratikus választásokat követeljenek a két évtizednyi katonai diktatúra után. Most azonban, ahogyan Temer egyre nagyobb bajban kerül, ez a jelszó újra divatba jön.

„Vissza akarjuk adni az embereknek a jogot, hogy közvetlenül választhassák meg a következő elnöküket” – mondja Alessandro Molo kongresszusi képviselő, aki azt reméli, hogy a Választási Bíróság eltávolítja Temert.

„Olyan elnökünk van, akit nem választottunk meg” – mondja az egyik tüntető, Arthur Bezerra. „Alelnöknek választották meg, de nem azzal a politikai programmal, amit most próbál végrehajtani.”

„Ezért el kell zavarnunk onnan, és új elnökünket nem nevezhetik ki ugyanazok a politikusok, akik szintén érintettek ebben a korrupcióban.”

A következő heteknek nagy jelentőségük lesz a brazilok számára – ekkor fog ugyanis eldőlni, hogy távozik-e az elnökük, és ha igen, mikor és hogyan. Ez egy türelemjáték, amelynek mindenki a végét várja, hogy elkezdődhessen a politikába vetett bizalom újjáépítése az országban.

Írta: Katy Watson

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság