Evo Morales bolíviai köztársasági elnök volt barátnőjét, Gabriela Zapatát tíz év börtönre ítélték korrupciós vádak alapján. Zapatát, egy kínai mérnökcsoport korábbi vezetőjét azzal vádolták, hogy befolyásával visszaélve érte el az elnöknél, hogy a vállalat elnyerjen egy 560 millió dolláros szerződést.

Zapata 18 éves volt, amikor 2005-ben elkezdett randevúzni Moralesszel, kapcsolatuk pedig két évvel ezelőtt ért véget. Az ügy 2016 februárjában került a címlapokra, amikor az ország népszavazást készült tartani arról, hogy Morales indulhasson-e egy negyedik elnöki ciklusért.

Morales és Zapata kapcsolata két évvel ezelőtt ért véget - Fotó: Archív

A 2006 óta az elnöki posztot betöltő baloldali vezető kis különbséggel, de elvesztette a szavazást. A kongresszusi vizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy Moralest semmilyen felelősség nem terheli Zapata ügyében.

Edwin Blanco La Paz-i ügyész szerint Zapatát „illegális jövedelemszerzésben” találták bűnösnek, ami „többek között a számláin található nagy összegű megtakarítások, illetve a vádlott által készpénzért vásárolt ingatlanok, autók és cégek révén nyert bizonyítást”.

Az a négy kormányzati tisztségviselő, akik a bűntársai voltak, enyhébb büntetéseket kaptak.

Forrás: Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság