Kormányellenes tüntetők gyújtottak fel egy feltételezett tolvajt és egy egyetemi hallgató is életét vesztette a tüntetések ötvenedik napján Venezuelában. A huszonegy éves Orlando José Figuera testének 80 százaléka megégett, miután egy szombati caracasi tüntetésen lángba borították.

A belügy- és igazságügyi minisztériumok szerint szúrt sebei is voltak. Edy Alejandro Terán Aguilarral lőfegyver okozta sérülés végzett, és ezzel a tüntetések halálos áldozatainak száma negyvennyolcra emelkedett.

Figuerát tolvajnak nézték a tüntetők, ezért felgyújtották - Fotó: AFP

A főügyészi hivatal szerint fegyveresek állítólag tüzet nyitottak a tüntetőkre az ország nyugati részén lévő Valera városában. Két másik ember is megsérült.

A Nicolás Maduro elnök lemondását és választások kiírását követelő tüntetők szombaton ötvenedik napja vonultak utcára, hogy folytassák a hetek óta zajló és egyre erőszakosabbá váló tüntetéseket.

A hírek szerint negyvenhat másik ember is megsérült azon a kelet-caracasi tüntetésen, amelyen Figuera is súlyos sérüléseket szenvedett. A Globo.com szerint Earle Herrera újságíró és politikus elmondta, hogy a férfit azzal vádolták, hogy lopott.

Ernesto Villegas venezuelai tájékoztatási miniszter a Twitteren azt írta, hogy „fokozódik az őrület”. „Az ellenzék felgyújt egy embert egy »békés tüntetésen« Caracasban” – írta, és kiposztolt egy videofelvételt az incidensről.

Hetedik hete tartanak a tüntetések Venezuela szerte, ahogy növekszik a harag Maduro és kormánya ellen. Magánkézben lévő közvélemény-kutató cégek szerint tízből hét ember nem támogatja Madurót.

Bár az ország rendelkezik a világ legnagyobb ismert olajkészletével, Venezuelában számos alapvető cikkből, például élelmiszerekből és gyógyszerekből hiány van. A gazdaság összeomlott, az inflációt idén hétszáz százalékra becsülik, a bűnözés pedig elharapódzott.

Az ellenzék előrehozott választásokat és az elmúlt években bebörtönzött politikusok szabadon bocsátását követeli, és azt mondja, hogy Maduro és elődje, a néhai Hugo Chávez szocialista kormányai 1999-es hatalomra kerülésük óta rosszul irányították a gazdaságot.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság