A chilei külügyminisztérium május 18-án és 19-én kénytelen volt leváltani az ország két konzulját. Az egyik a Panamában szolgáltatott teljesítő Cristián Jara volt. Több médiaforrás szerint Jara közzétett egy videófelvételt, melyben Manuel José Ossandón konzervatív elnökjelöltet népszerűsítette, akiről azt állította, hogy nagyon jól ismeri, és ő lehetne az az elnök, akire Chilének szüksége van. Jarának az eset után azonnal távoznia kellett.

Alig huszonnégy órával később az argentínai Mendozában tevékenykedő Juan Pino egy sor Twitter-üzenetben támogatta a baloldali Radikális Párt jelöltjét, Alejandro Guilliert. Noha Pino gyorsan törölte ezeket az üzeneteket, a külügy habozás nélkül felmentette őt is.

A chilei külügyminisztérium habozás nélkül döntött a konzulok leváltásáról - Fotó: The Santiago Times

A külügyminisztérium gyors reakciója ésszerű és indokolt volt; a törvény egyértelműen meghatározza azt a vörös vonalat, amit egy közszolga nem léphet át. Továbbá a konzulok egyúttal a helyi választási bizottságok elnökei is, akik az egész eljárást ellenőrzik, amely keretében leadhatják a szavazatukat a külföldön tartózkodó chileiek. Idén először szavazhatnak a külföldön tartózkodó állampolgárok, mely lehetőség biztosítása a Bachelet-kormány egyik nagy vívmánya. Azzal pedig, ha a konzulok nyílt politikai állásfoglalást tesznek, a titkos és szabad szavazás lehetősége kerülhet veszélybe.

A diplomaták pártatlansága kulcsfontosságú a kétoldalú kapcsolatok fenntartásához miközben a kormányok cserélődnek. Ennek a jól ismert szabálynak a megsértése ezért bármely kormányzattól szankciókat vonna maga után, ezért ez nagy hiba. Az ilyen szakmaiatlan viselkedés viszont utalhat adminisztráció hiányosságaira is, például a képzettség és a megfelelő ítélőképesség hiányától, mely lehetővé teszi az ilyen malőröket. Ezért a szabályok lefektetése nem elegendő, a döntéshozóknak be is kell tartatnia azokat.

Írta: Christian Scheinpflug

Forrás: Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság