A Vatikán Ferenc pápa ösztönzésére hétfőn megkezdte az uruguayi katonai diktatúráról szóló archívumok titkosításának feloldását.

Marío Cayota, akit Tabaré Vázquez kormánya jelölt ki a folyamatban való közreműködésre, elmondta, hogy a vatikáni államtitkárság elkezdte katalogizálni és rendszerezni azokat az archívumait, amelyek információkat tartalmazhatnak az 1973 és 1985 közötti uruguayi diktatúráról.

A Vatikán lépése nyomán új információk kerülhetnek napvilágra az uruguayi diktatúráról - Fotó: EFE

„Egy órás találkozón vettem részt Pietro Parolin államtitkár bíborossal, aki megerősítette, hogy megkezdték az archívumok katalogizálásának és rendszerezésének első szakaszát, ami azokkal a titkos iratokkal fognak folytatódni, amelyekkel a Szentszék rendelkezhet” – nyilatkozta Cayota a Telamnak Rómában.

Az archívumok feloldása volt az egyik fő téma Ferenc pápa és Tabaré Vázquez uruguayi elnök tavaly decemberi vatikáni találkozóján.

„Ezt az eljárást nagy körültekintéssel kell végrehajtani, és az uruguayi állam együttműködik majd a Szentszékkel” – mondta Cayota, aki 2006 és 2011 között országa vatikáni nagykövete volt.

A dokumentumok elsősorban az apostoli nunciatúra, vagyis a Vatikán uruguayi diplomáciai missziójának leveleit tartalmazza, és az iratok száma a digitalizációs folyamat haladásától függ majd, számolt be róla a Telam.

A Vatikánban folyamatban van az 1976 és 1983 közötti argentin diktatúrával kapcsolatos iratok, illetve az argentin episzkopális konferencia anyagai titkosításának feloldása is, ami a Vatikán szerint „az igazság és béke elősegítéséért végeznek, hogy folytatódhasson a nyílt párbeszéd kultúrája az argentin emberek körében”.

Az argentin származású Ferenc pápa a második katolikus egyházfő, aki iratokat hoz nyilvánosságra. II. János Pál pápa hasonlóan cselekedett 2002-ben, aminek nyomán számos dologra derült fény az egyház a náci korszakban játszott szerepével kapcsolatban.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság