Evo Morales 2006-os hivatalba lépése óta minden évben, összesen 310 százalékkal nőtt a minimálbér, amely a dolgozók érdekeit szolgálta.

Luis Arce, gazdasági és pénzügyminiszter szerint a felelős bérpolitikájuk célja, hogy folyamatosan emeljék a fizetéseket és a minimálbért, annak érdekében, hogy ezzel növeljék a vásárlóerőt.

2006 óta jelentősen nőttek a bérek Bolíviában - Fotó: Archív

„A Bolívia fenntartható gazdasági növekedésének az egyik pillére a reáljövedelmek növelése a belső kereslet élénkítése érdekében, amely nyomán ez az egyik legmagasabb Dél-Amerikában.” – jelentette ki Arce.

„2006 előtt a minimálbér értéke még az infláció mértékét se érte el, és azt 440 bolíviai pesón rögzítették, ami akkor 63,21, mai árfolyamon 6,96 amerikai dollárnak felelt meg.”

Az elmúlt évtizedben a minimálbér 810 bolíviai pesóval, vagyis 259,33 amerikai dollárral, összesen 310 százalékkal növekedett a Gazdasági és Pénzügyminisztérium honlapja szerint.

A Bolíviai Munkásszövetség vezetősége és Jaime Durán iparügyi miniszterhelyettes egy közelmúltbeli találkozón megvitatta a Fogyasztói Árindex (CPI) számításának módszertanát, ami technikailag megmutatja egy családi fogyasztási kosár átlagos árát.

A bolíviai kormány mindazonáltal újra késznek mutatkozott a Bolíviai Munkásszövetséggel való vitára, és megerősítette, hogy folytatni kívánja a megfelelő bérpolitikát a nemzetgazdaság felelős gazdaságirányításán belül.

Készült a Santiago Times cikke alapján.

Fordította: Latin-Amerika Társaság