Többszöri próbálkozás után a magát transzneműnek tartó Luna végre törvényesen hozzámehetett a férjéhez, amivel történelmet írt Bolíviában, számolt be róla vasárnap az EFE hírügynökség.

Az újságírónak tanuló Luna egy interjúban elmondta, hogy néhány hónappal Nemi Identitás törvény tavaly május 21-i elfogadása után megkapta a megváltoztatott nemével feltüntetett személyi okmányait.

Latin-Amerika egyre elfogadóbb a szexuális kisebbségekkel szemben - Fotó: Reuters

Ezután elkezdett vizsgálódni azügyben, hogy hogyan tudna törvényesen összeházasodni a férfival, akivel együtt él: „Beleástam magam a törvényekbe, és ennek semmilyen akadályát nem találtam” – mondta, mivel az alkotmány csak az azonos neműek között tiltja a házasságot.

Amikor egyedülálló nőként regisztráltatni akarta magát a népességnyilvántartásnál, az állami tisztviselő azzal utasította el, hogy ez lehetetlen, mivel ő nem „egy biológiai nő”, hanem egy „transznemű”.

Végül a népességnyilvántartó igazgatója, José Pardo tisztázta, hogy jogosult a házasságra, és elmondta, hogy sok állami tisztviselő nem érti még teljesen a nemrég elfogadott törvényt, illetve a Bolíviában és Latin-Amerikában zajló folyamatokat.

December 16-án, egy nappal Luna népességnyilvántartásban történt regisztrációja után tartottak egy nem hivatalos esküvői ceremóniát, a hivatalos élettársi kapcsolatot törvényesítő eseményre pedig december 30-án került sor.

„Példaként szeretnénk szolgálni azoknak a pároknak a küzdelméhez, akik össze szeretnének házasodni és családdá válni” – mondta Luna, aki 19 éves korában kezdett nemet váltani.

Tavaly májusban Bolívia elfogadott egy törvényt, ami lehetővé teszi a transznemű személyeknek, hogy megváltoztassák nevüket, nemüket és fényképüket a hivatalos irataikon, hogy azok azt a nemet tükrözzék, amelyet választottak.

Ugyanabban a hónapban egy jelentés azt állapította meg, hogy az amerikai kontinensen válaszolta a legtöbb ember azt, hogy elfogadóbbá vált az LMBTI emberekkel kapcsolatban az elmúlt öt évben (34 százalék), és itt tartották a legkevesebben a homoszexualitást nyugati jelenségnek.

Ecuador is elfogadott egy hasonló törvényt, amely engedélyezi az állampolgárainak a születési nevük és nemi identitásuk megváltoztatását a személyes okmányaikon. Az ország választási bizottsága szintén nemrégiben eszközölt több olyan változtatást, amely tiszteletben tartja az emberek választott nemi identitását a 2017-es választásokon.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság