A guatemalai legfőbb ügyész vádat emelt a korábbi népjóléti miniszter és helyettese ellen gondatlanságból elkövetett emberölés miatt a 41 halálos áldozatot követelő állami gyerekotthonban kitört tűz ügyében. A Virgen de Asunción gyerekotthon igazgatója is a vádlottak között van.

A három gyanúsítottat Jimmy Morales elnök a március 8-i tűzvész után menesztette. Az ügyészek már a tragédia előtt hónapokkal az otthon bezárását javasolták, mert a gyanú szerint ott visszaéléseket követtek el a bentlakó lányok ellen.

Az otthonban folyó visszaélések már 2013-ban ismertek voltak - Fotó: Reuters

A korábbi népjóléti minisztert, Carlos Rodast és helyettesét, Anahi Kellert, valamint az otthon egykori igazgatóját, Santos Torrest gondatlanságból elkövetett emberöléssel, hatalommal való visszaéléssel, kiskorú veszélyeztetésével és kötelezettségszegéssel gyanúsítják.

Az ügyészek szerint a három személy híján volt egy ilyen, mintegy hétszáz gyermeknek otthont adó intézmény vezetéséhez szükséges tapasztalatnak. A védőügyvédek szerdán vezetik elő álláspontjukat.

„Rossz bánásmód”

A bíróságon az ügyészek felvázolták a tűzhöz vezető eseményeket. Elmondták, hogy a szerencsétlenséget megelőző éjjel több tucat lány próbált megszökni az intézményből, ami hírhedt volt a zsúfoltságáról és az ott tapasztalható rossz bánásmódról.

Akiknek sikerült megszökniük, azokat a rendőrök elfogták, és visszavitték a San José Pinulában lévő otthonba. Ott büntetésként ötvenhatukat egy nem egészen 7x7 méteres szobába zárták.

„Nem volt bent mosdó, sem ivóvíz, az ajtó kulcsra volt zárva és rosszul bántak velük” – mondta Edwin Marroquín ügyész. Az egyik lány meggyújtott egy matracot a velük való bánásmód elleni tiltakozásul, mondta.

Felháborodás

A tűz gyorsan szétterjedt, és a hőmérséklet kilenc percen belül elérte a háromszáz fokot, ismertette Marroquín. Tizenhét lány a helyszínen meghalt, és további huszonnégyen a kórházba szállításuk utáni hetekben hunytak el.

Az ügyészek szerint nem hívták időben a tűzoltókat, és eredetileg azt mondták, hogy zavargások törtek ki, nem pedig tűz.

A tragédia nagy dühöt váltott ki Guatemalában, különösen miután kiderült, hogy az otthonban folyó emberijog-sértések már 2013-ban ismertek voltak.

2016 novemberében már egy bíróság óvintézkedések végrehajtását rendelte el, de a népjóléti minisztérium elutasította a vádakat és fellebbezett.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság