Az ecuadori választási hatóságok kedden közzétették az elnökválasztások hivatalos eredményét. Ez alapján hivatalosan is a korábbi alelnök, a Rafael Correa elnök kormányzó Alianza PAIS koalíciójához tartozó Lenin Moreno győzött.

A szavazatok 99,65 százalékának összeszámlálása után az Országos Választási Tanács (CNE) bejelentette, hogy Moreno előnye megfordíthatatlan, és az eredmények az ecuadoriak akaratát tükrözik.

Hivatalosan is Lenin Moreno lesz Ecuador következő elnöke - Fotó: Archív

Moreno és alelnöke, Jorge Glass 5.057.149 szavazatot, vagyis 51,16 százalékot szereztek, szemben a jobboldali CREO-SUMA szövetséghez tartozó egykori bankár Guillermo Lasso és alelnöke, Andrés Páez 48,84 százalékával, ami 4.827.753 szavazatot jelent.

„Méltóságteljes politikát szeretnénk, jó példát mutatni az állampolgároknak, különösen a fiataloknak” – mondta Moreno egy sajtótájékoztatón Quitóban a hivatalos eredmények bejelentése után.

A megválasztott elnök már vasárnap éjjel győzelemről beszélt, amikor az eredmények két százalékos előnyt mutattak a javára. Az új kormány május 24-én fogja megkezdeni a működését.

„Ez egy pozitív megerősítése azon tervünknek, hogy egy egyenlőbb Ecuadort teremtsünk” – mondta Guillaume Long ecuadori külügyminiszter az eredményekre reagálva. „Nagy eredményeket értünk el a társadalmi haladás terén az elmúlt évtizedben, és ezt fogjuk folytatni az elkövetkezendő négy évben is.”

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság