Costa Rica-i rendőrök által felvett hangüzenetekből úgy tűnik, hogy rendőrtisztek egy csoportja puccsot készült végrehajtani. Miért akarnák megdönteni a kormányt? Állítólag az elhatározást egy új munkarenddel szembeni elégedetlenség szülte.

Két hangfelvétel keringett a közösségi médiában kedden. Az egyiken egy azonosítatlan női hang azt mondja, hogy a puccsra pénteken kerülhet sor, és hogy egyik tiszt se menjen aznap dolgozni.

A rendőrök az új munkarendjük miatt elégedetlenek - Fotó: The Tico Times

„Lehetséges egy puccs [golpe de estado]” – mondta egy másik, nem azonosított férfihang egy másik felvételen. „Mi vagyunk a hadsereg. Mi vagyunk a rendőrség. Mi vagyunk minden.”

„Meg kell mutatnunk a lakosságnak, hogy nálunk nincsen nagyobb erő ebben az országban. (…) Nincs olyan, aki megtenné, amit mi teszünk” – folytatta a hang. „Olyan lenne, mint amikor eldöntjük az első dominót, és vele dől minden.”

A Közbiztonsági Minisztérium tisztviselői kedden reagáltak a felvételekre, és azt mondták, hogy az üzenetet egy új munkarenddel kapcsolatos feszültség szülte. A rendőrség vezetője, Juan José Andrade egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a felvételeket egy elégedetlen rendőr szakszervezet tagjai készítették azzal a szándékkal, hogy tüntetéseket robbantsanak ki az újonnan bevezetett munkarenddel szemben, amelynek értelmében a rendőrtisztek egymás után két napot és két éjszakát dolgoznak, ami után két egymást követő szabadnap jár nekik.

„Ez egy olyan helyzetet teremtett, ami az egész intézményünket érinti” – mondta Andrade. „Úgy tűnik, hogy egy csoport készítette ezeket a fenyegetéseket, amely kicsúszott a kezünk közül, és eltért a rendőrségi protokolltól, amellyel nem ért egyet.”

A Közbiztonsági Minisztérium sajtóközleménye szerint a szakszervezet tagjai inkább azt szeretnék, ha továbbra is egyhuzamban hat napot dolgoznának, ami után hat egymást követő szabadnap járna.

Az erről szóló javaslatot már bizonyos küldöttségek be is nyújtották Costa Rica szerte annak az egy hónapig tartó tárgyalássorozat keretében, amelyen a minisztériumi alkalmazottak azt tudakolták, hogy melyik munkarend lenne a praktikusabb. Egy a minisztérium Munkaegészségügyi Osztálya által készített tanulmány azt állapította meg, hogy a hatnapos munkarend nem volt elég hatékony, mivel emiatt bizonyos időszakokban kevesebb rendőr volt szolgálatban, és ilyenkor rendszerint megugrott a bűncselekmények aránya.

Andrade és a minisztériumi hatóságok „szükségtelennek” neveztek bármilyen esetleges sztrájkot, és azt mondták, hogy minden érintett rendőrtisztet meg fognak büntetni.

A Costa Rica-i büntetőtörvénykönyv szerint, aki a kormány megdöntésére biztat, ha bűnössége bebizonyosodik, akár tíz év börtönbüntetést is kaphat.

Írta: Michael Krumholtz

Forrás: The Tico Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság