Miközben a baloldali Lenin Morenónak 0,9 százalékra van szüksége, hogy már az első fordulóban megszerezze a győzelmet, egyik kihívója, Guillermo Lasso ennek megtörténte esetén az ország destabilizálásával fenyegetőzik.

Az ecuadori jobboldali elnökjelölt, az egykori bankár, Guillermo Lasso, aki a második helyen zárt Lenin Moreno mögött, azzal vádolta meg hétfőn Rafael Correa elnök kormányát, hogy megpróbálja befolyásolni a vasárnapi elnökválasztás eredményét, választási csalásokat emlegetett és azzal fenyegetőzött, hogy az utcai tüntetésekre hívja a támogatóit.

Lasso erőszak szításával fenyegetőzik, ha veszít - Fotó: Andes

Lasso mindenféle bizonyítékok nélkül azt sugallta, hogy az Országos Választási Tanács (CNE) – amelynek munkáját több mint 300 nemzetközi felügyelő ellenőrizte a választások alatt – játszik a szavazatokkal, amikor a tisztviselői bejelentették, hogy a szavazatok teljes összeszámolása három napig fog tartani.

Azzal fenyegetőzött, hogy az utcára viszi híveit, hogy tiltakozzanak a választási csalással szemben, ha a riválisa, Lenin Moreno – aki a szavazatok 88 százalékának összeszámolása után 39,11 százalékon áll, szemben Lasso 28,31 százalékával – átlépi az elnökválasztás első fordulóban történő megnyeréséhez szükséges 40 százalékot.

„Meg akarom mondani nekik, hogy ne szórakozzanak az ecuadori emberek akaratával” – felelte a jobboldal vezető jelöltje egy guayaquili sajtótájékoztatón egy újságíró arra vonatkozó kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy a CNE három nap múlva hozza nyilvánosságra a végső eredményeket. „Ha packázni fognak velünk, akkor az utcára fogunk menni, és a kormányzatnak vállalnia kell a felelősséget!”

A választási csalásokra vonatkozó sugalmazását azzal folytatta, hogy Juan Pablo Pozót, a CNE elnökét a Correa-kormány részéről megpróbálják rávenni a szavazás manipulálására, hogy ezzel választási csalást kövessen el.

„Pozo úr egy jól képzett, kimért úriember, de ő csak a felettesei érdekeit követi” – nyilatkozta Lasso, hozzátéve, hogy a végső eredmények három nappal később történő bejelentése egy „szégyentelen” kísérlet arra, hogy „rátegyék a kezüket” a választások eredményére.

A CNE vezetői hétfőn jelentették be, hogy az ecuadoriaknak három napot kell várniuk arra, hogy minden eredményt összesítsenek, így csak akkor fog kiderülni, hogy szükség lesz-e második fordulóra.

Az El Telegrafo tudósítása szerint Pozo jelezte, hogy a választói névjegyzék 5,49 százaléka kapcsán tapasztaltak szabálytalanságot – az aláírások közül több olvashatatlan vagy nem megfelelő volt – ami azt jelenti, hogy az eredmények akár egy százalékkal is változhatnak.

Lasso a választó körében tett utóbbi kijelentése a választási csalásokkal kapcsolatban terjedő pletykákra épít, ami miatt egyesek attól félnek, hogy erőszak tör ki a vasárnapi választásokat követően.

De nemcsak Moreno feltételezhetően második fordulóbeli kihívója, Lasso terjeszt csalásokról szóló pletykákat. Jaime Nebot, Guayaquil polgármestere és Keresztényszociális Párt elnöke is sajtótájékoztatót tartott hétfőn, a párt jelöltjével, Cynthia Viterivel közösen.

„Mindenütt választási csalásról pletykálnak” – nyilatkozta Nebot. „Egyelőre nem követtek el csalást, de meg kell akadályoznunk, hogy megtegyék” – mondta.

Nebot Lasso erőteljes bírálójának számít, de egy újabb baloldali győzelem lehetőségének hatására Viteri és Nebot várhatóan kiállnak az állva maradt jobboldali jelölt mellett. Nebot egyúttal azt kérte a támogatóiktól, hogy több városban is mozgósítsanak a „demokrácia védelmében”, noha az ő városvezetését számos alkalommal bírálták az emberi jogok megsértése miatt.

Forrás: teleSUR English

Fordította: Latin-Amerika Társaság