Gabriela Rivadeneira, az ecuadori nemzetgyűlés elnöke szerdán bejelentette, hogy ismeretlenek halálos erősségű robbanószerkezetet küldtek neki postán.

A nemzetgyűlés elnöki posztját első nőként betöltő és korábban a Pachakutik párt színeiben politizáló Rivadeneira elmondta, hogy a szerkezet „szerencsére nem robbant fel”, és az esetet jelenleg a kerületi ügyész hivatala vizsgálja.

Rivadeneirát (középen) meg is ölhette volna a DVD-tokba rejtett bomba - Fotó: La Radio Asamblea

Víctor Hugo Zárate biztonsági szakértő szerint az ilyen típusú robbanóanyagot – RDX és pentaeritrit-tetranitrát, más néven PENT – azért készítik, hogy egy konkrét célpontot öljenek meg vele. A PENT a piacon elérhető egyik leghalálosabb robbanóanyagnak számít.

A merényletkísérlet apropóján Rivadeneira nagyobb tiszteletre és toleranciára szólított fel, és így fogalmazott a Twitteren: „Bármiféle politikai különbözőségtől függetlenül az emberi életnek és a minden emberi lény integritása tiszteletben tartásának elsőbbséget kell élveznie.”

„A politikában nincsenek ellenségek, csak ellenfelek, éppen ezért a békés egymás mellett élést szorgalmazok” – tette hozzá. Rivadeneira a #NoMasViolenciaPolitica (Elég a politikai erőszakból) hashtaget használta, hogy támogatókat gyűjtsön a politikusok elleni erőszak, fenyegetések és támogatások megszüntetéséhez.

A bombafenyegetés négy nappal az ecuadori elnökválasztások előtt történt. Február 19-én vasárnap az ecuadoriak az elnök és a parlament tagjainak személyére voksolnak. Az általános választásokkal egy időben népszavazást is tartanak arról, hogy a választott tisztviselőknek és a köztisztviselőknek megtiltsák-e, hogy vagyonukat offshore adóparadicsomokban tartsák.

Rivadeneira jelenleg a kormányzó Alianza PAIS pártkoalíció tagja, ami Rafael Correa elnöksége alatt nagy szociális eredményeket ért el, elsősorban az ország legmarginalizáltabb csoportjainak javára.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság