A bolíviai kormányzó párt, a Mozgalom a Szocializmusért (MAS) egy lítiumbányászattal foglalkozó állami vállalatot készül létrehozni, hogy ezzel segítse elő a tiszta energiát használó iparosítást, számolt be róla a Business News Americas.

A MAS tisztviselői egy olyan törvényjavaslatot nyújtottak be Bolívia többnemzetiségű parlamentje elé, amely felhatalmazná a kormányt arra, hogy létrehozzon egy a természeti erőforrások kiaknázásáért felelős állami vállalatot, az EPNERE-t. A cég az állami tulajdonú Bolíviai Bányászati Vállalat lítiumbányászattal foglalkozó részlege helyébe lépne.

A Salar de Uyumi sómező a világ egyik legnagyobb lítiumtartalékának lelőhelye is - Fotó: Reuters

A törvényjavaslatot, amely Evo Morales bolíviai elnök jelenleg is folyó ökoszocialista iparosítási kampányát építené tovább, valószínűleg elfogadják, mivel a MAS a 62 százalékkal többségben van a parlamentben. A többnemzetiségű parlament alsó háza a következő hetekben tárgyalhatja a tervezetet.

„Ahogyan azt az olajtermelő és -exportáló országok rendszerint teszik, ha növelni tudjuk a lítiumkitermelést, akkor a piaci árát is meg fogjuk tudni határozni” – mondta a múlt héten Morales, számolt be róla a Prensa Latina.

A MAS szerint Bolívia a világ jelenlegi lítiumkészletének 70 százalékát birtokolja . A több mint négyezer négyzetkilométeren elterülő bolíviai Salar de Uyuni a világ legnagyobb sómezője. Egyúttal itt vannak a világ legkevésbé feltárt lítiumtartalékai is.

Morales hozzátette, hogy a lítiumelőállításból származó hasznot további iparosításra fordítanák, hogy fejlesszenek mindent, az energiaszektorbeli infrastruktúrától kezdve a tömegközlekedésig.

A lítium nem az egyetlen természeti erőforrás, ami erősíti Bolívia ökoszocialista forradalmát. A gáz-, ezüst-, ón- és szójababexporttal foglalkozó állami vállalatokhoz befolyó haszon lehetővé teszi, hogy Morales és a MAS radikálisan átalakítsa az országot.

2006-os hivatalba lépése után Morales élére állt azoknak az államosítási erőfeszítéseknek, amelyek az olyan külföldi bányavállalatok vagyonát, mint a South American Silver és a Jindal Steel, az bolíviai emberek szolgálatába állították.

Csak 2016-ben 316 olyan projekt készült el, amelyek az ivóvíz-szolgáltatás, az öntözés, az infrastruktúra, az egészségügy, a folyóvédelem illetve a csatornázás területén hajtottak végre fejlesztéseket. A bolíviai kormány ugyanebben az évben „Az Én Fám” program keretében hatmillió fát ültetett el szerte az országban, hogy ezzel harcoljon az erdőirtások és a klímaváltozás ellen.

A Morales-kormányzat hivatalba lépése óta megduplázta az ország környezetvédelmi és a szociális kiadásait.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság