A paraguayi rendőrség legkevesebb huszonöt tonna bolivár bankjegyet foglalt le egy házban a fővárostól, Asuncióntól körülbelül négyszáz kilométerre északra lévő Salto de Guaira városában.

A venezuelai valutát egy fal mellett egymásra tornyozott zsákokba rejtve találták meg egy magánlakásban. A rendőrség szerint az ingatlan egy 39 éves paraguayi fegyvercsempész tulajdona.

Pénzhamisításhoz kellhettek a bankjegyek - Fotó: Paraguayi rendőrség

A hatóságok azt mondják, hogy kedden fogják megszámolni a bankjegyeket, hogy meghatározzák az értéküket. Az általuk közölt információk szerint a pénz java része százas és ötvenes címletű bankjegyekből áll.

Az elszabadult venezuelai infláció miatt a bankjegyek önmagukban nem érnek sokat. Száz bolivár körülbelül 0,03 amerikai dollárt ér a venezuelai feketepiacon.

A paraguayi rendőrség gyanúja szerint a venezuelai bankjegyek papírját hamis dollár bankjegyek gyártásához akarták felhasználni. A hamisítók lemossák a festéket a venezuelai bankjegyekről, és dollárjelöléseket nyomtatnak rájuk.

Venezuela már korábban is panaszkodott arra, hogy a bankjegyeit, különösen a százbolivárosokat kicsempészik az országból, hogy azokból hamis dollárokat gyártsanak.

Decemberben Nicolás Maduro elnök nagy meglepetést okozott, amikor bejelentette, hogy kivonják a forgalomból a százboliváros bankjegyeket, hogy magasabb névértékű bankjegyekkel váltsák fel őket.

Az intézkedést több alkalommal elhalasztották, mivel az új magasabb címletű bankjegyek nem érkeztek meg időben, és a venezuelaiaknak nagy nehézséget okozott letétbe helyezni vagy beváltani a bankjegyeket az elnök által kijelölt szűk határidőn belül. Most a tervek szerint február 20-án lép életbe.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság