Miközben egyre nő a feszültség amiatt, hogy az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump elnöki rendeletet adott ki az Egyesült Államok és Mexikó közötti határra tervezett fal megépítéséről az elkövetkezendő hónapokban, egy másik elnök egy alternatívát ajánlott fel Mexikónak.

Az ajmara származású bolíviai elnök, Evo Morales Trump kedvenc kommunikációs csatornáját, a Twittert használta arra, hogy felhívja Mexikó figyelmét, hogy más lehetőségek után kutatva tekintsen dél felé.

Evo Morales szerint Mexikónak délre kellene tekintenie - Fotó: Reuters

Január 26-án az alábbi Twitter-üzenetet címezte a mexikóiaknak: „Felszólítok minden mexikói testvérünket, hogy tekintsenek többet dél felé, hogy együtt építsük a saját latin-amerikai és karibi identitásunkat.”

Morales ugyanazon a héten küldte el ezt az üzenetet, amelyiken Donald Trump kiadta a határ menti fal építéséről szóló elnöki rendeletét.

A nyugati féltekének egyetlen őslakos származású elnöke egyúttal reagált is Trump rendeletére.

„Északon falakat építenek a latinokkal szemben, de ettől nem szűnnek meg világszerte a beavatkozásaik vagy a katonai bázisaik. Ez az élet a rasszizmusból és fasizmusból fakadó igazságtalansága” – fogalmazott a Twitteren Morales január 31-én.

Morales üzenetei keretbe foglalták a mexikói elnök, Enrique Peña Nieto és Trump között elmaradt találkozót.

Miközben Morales nem különösebben érdekelt a Mexikó és Bolívia, vagy általánosságban Latin-Amerika közötti kereskedelem növelésében, országa tagja a latin-amerikai országok egyre erősödő szövetségének.

Bolívia része az UNASUR-nak, az olyan latin-amerikai országokat, mint Argentínát, Brazíliát, Chilét, Kolumbiát, Ecuadort, Guyanát, Paraguayt, Perut, Suriname-ot, Uruguayt és Venezuelát tömörítő kormányközi és kereskedelmi szövetségnek.

Mexikó és az UNASUR tagállamai, így Bolívia közötti kereskedelem viszonylag széleskörű.

Bolívia exportjának legnagyobb részét a földgáz, az ezüst, a cink, a szójabab, valamint az ezekhez kapcsolódó termékek jelentik. Miközben Mexikó nem szerepel a bolíviai export legjelentősebb célpontjai között, az andoki ország 270 millió dollár értékű termékeket importál Mexikóból.

Mexikó egyetlen jelentős kereskedelmi partnere az UNASUR országok közül Brazília, ahová 3,7 milliárd dollár értékben exportál, és ahonnan 4,6 milliárd dollár értékben importál termékeket.

Forrás: Indian Country Media Network

Fordította: Latin-Amerika Társaság