Paraguayi nők és társadalmi mozgalmak tüntettek hétfőn a Nőügyi Minisztérium előtt, hogy tiltakozzanak amiatt, hogy idén már hat nőt gyilkoltak meg a dél-amerikai országban, átlagosan négynaponta egyet.

Hat feketébe öltözött, arcukon fehér kendőt viselő nő feküdt a földre az intézmény a rendőrséggel körülvett asuncióni épülete előtt, hogy az év első nők elleni gyilkosságainak „tetthelyeit” imitálják.

A nők elleni erőszak nagy problémát jelent egész Latin-Amerikában - Fotó: Reuters

Az aktivisták krétával körberajzolták a testüket, és melléjük írták az áldozatok neveit: Isidora Ríos, Severiana Acosta, María Adela Fernández, Mercedes Veron, Baleriana Gómez és Lorenza Sánchez.

A nők azt is követelték, hogy az állam kezelje megfelelően a nemi alapú erőszakot, építsen több menedékházat az áldozatoknak, és hajtsa is végre a decemberben elfogadott, nélkülözhetetlen védelmet biztosító törvényt.

„Szerintünk a paraguayi állam a felelős ezekért a gyilkosságokért, a közömbösségéért és az apátiáért” – mondta Belén Cantero az EFE-nek, és hozzátette, hogy a probléma rengeteg nőt érint, ezeknek az ügyeknek az áldozatai ugyanis 27 és 65 év közöttiek voltak és az ország különböző pontjain éltek.

A nők ellen elkövetett gyilkosságok gyakorisága „szükségállapot” kihirdetését indokolná, tette hozzá, amely esetében nincs idő az állami költségvetés számítgatásaira várni.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság