Annak ellenére, hogy csökkent Venezuela bruttóhazai termelése, a szociálpolitika irányában semmilyen változás nem lesz. Errőlbeszélt Hugo Chávez venezuelai elnök a vasárnapi televízió műsorában, az AlóPresidente-ben.

Míg a GDP az év első negyedévében 5,8százalékkal csökkent a globális gazdasági válság miatt, addig a bérek és afizetések 25 százalékkal emelkedtek, és a legnagyobb eredmény, hogy afoglalkoztatási adatok folyamatosan stabilak maradtak – mondta Chávez. Venezuelabruttó hazai terméke már öt egymást követő negyedévben negatív volt.

Chávez a műsorban kijelentette, hogy a kormányfelülvizsgálja az 1999-től, Chávez elnökké választásától képviselt politikát.Ugyanakkor megjegyezte, hogy a ’90-es évek közepén a mélyszegénység 40 százalékvolt, jelenleg viszont 7,2 százalék, tehát jelentős eredményeket értek el. 

Az államfő bírálta, hogy az inflációt nem sikerült 22 százalék alá vinni, deemlékeztetett rá, hogy korábban, a szociáldemokrata AndrésPérez idején 45,3, míg a kereszténydemokrata utódja Rafael Caldera elnökségealatt majdnem 60 százalékos volt az infláció.

Chávez hozzátette, hogy Európában és az Egyesült Államokban is válság van, deVenezuela szocialista kormánya mindent megtett és meg is fog tenni, hogy amunkások és az alkalmazottak minél kevésbé érezzék meg a krízist.„Spanyolországban több tízezer vállalkozás ment csődbe, az Egyesült Államokbaneddig öt millió ember veszítette el az állását” – mondta Chávez.