A helyi hatóságok megerősítették, hogy a guatemalai környezetvédő aktivistát, Laura Leonor Vásquez Pinedát agyonlőtték hétfőn az ország délkeleti Jalapa megyéjében.

A rendőrség szerint az aktivistát egy ismeretlen férfiakból csoport tagja lőtte fejbe, miközben az éjszaka az otthonában rajtaütöttek. Vásquez Pineda a San Rafael Las Floresben működő Élet- és Békevédő Bizottság tagja volt, amely a Tahoe Resources által üzemeltett El Escobal ezüstbánya ellen is tiltakozott.

Latin-Amerikában halálos veszélyt jelent a bányászat elleni tiltakozás - Fotó: Reuters

A környéken a bánya 2007-es létrehozása gyakoriak a konfliktusok. A bánya legfőbb ellenzői, a xinca népcsoport tagjai számos békés tüntetést szerveztek, amelyre gyakran reagált erőszakkal a kanadai vállalat biztonsági szolgálata és a helyi rendőrség.

Az El Escobal környékén lakók erősen függenek a mezőgazdaságtól, földjeiket azonban károsítják a bányászati tevékenységek. 2013-ban a Tahoe Resources 25 éves üzemeltetési jogot kapott, a helyi lakosok viszont népszavazáson tiltakoztak ez ellen.

Erre válaszul a kormányzat a hadsereget vetette be, és 17 aktivistát, köztük Vásquez Pinedát, hamisan vádolta meg erőszakos bűncselekmények elkövetésével. Vásquez Pineda hét hónapot töltött börtönben aktivista tevékenységért, noha az ellene felhozott vádakat sohasem sikerült bebizonyítani.

Számos guatemalai szervezet felháborodással fogadta Vásquez Pineda meggyilkolásának hírét, és követelik, hogy a kormányzat büntesse meg a felelősöket. Emberi jogi szervezetek is aggodalmuknak adtak hangot, amiért számos aktivistát gyilkoltak meg az elmúlt időszakban Közép-Amerikában.

Több nemzetközi emberi jogi, környezetvédő, és szolidaritási szervezet is sürgette Guatemala főügyészét, hogy szolgáltasson igazságot, és vessen véget a környezetvédő aktivisták elleni halálos támadásoknak.

Forrás: teleSUR English

Fordította: Latin-Amerika Társaság