Ecuadoriak tízezrei ünnepelték vasárnap az állampolgárok forradalmának, vagyis a Rafael Correa elnök 2007-es hatalomra kerülésével kezdődött baloldali fordulatnak a 10. évfordulóját.

„Ennek a forradalomnak a legnagyobb eredménye az, hogy felélesztette a büszkeséget és a reményt. Talpra állítottuk az országunkat” – mondta Correa a tengerparti Guayaquil városában.

Tízezrek ünnepelték a baloldali kormány eredményeit Guayaquilben - Fotó: Xinhua

Ez Correa elnökségének utolsó évfordulója, mivel február 19-én új kormányt választanak.

Correa nagy dolognak nevezte azt, hogy jelenleg az állami beruházások háromszor nagyobbak, mint bármelyik korábbi kormányé az elmúlt tíz évben, és hogy az ország az olajból származó bevételeit a szegénység és az egyenlőtlenség csökkentésére fordítja.

„Ebben a »kiérdemelt évtizedben«elértük, hogy immáron közel kétmillió ecuadori nem szegény már” – mondta Correa. „Egy növekvő és stabil gazdaságot adunk át a következő kormánynak.”

A Correa-kormány megnyert minden demokratikus választást, és mandátuma május 24-én jár le.

„Azért támogatjuk őt, mert ő az egyetlen elnök, aki megfordította az országot” – mondta Correa egyik támogatója, Jazmin Muñoz. „Jobb az oktatásunk, az útjaink és a fogyatékkal élőink hangját végre meghallják.”

Correa az elnöki posztért induló korábbi alelnöke, Lenin Moreno elismerően szólt arról, hogy az ecuadoriak visszanyerték méltóságukat ez alatt a kormány alatt.

„Tíz évvel ezelőtt az ecuadoriak úgy vélték, hogy ez a világ legrosszabb országa” – mondta Moreno, aki kerekesszékben él, miután 1998-ban egy támadás során meglőtték. „Az állampolgárok forradalmával minden megváltozott az országban.”

Az elmúlt tíz évben több mint másfél millió ecuadori emelkedett ki a szegénységből, duplájára nőtt a minimálbér, duplájára nőtt a fejenként az egészségügyre fordított összeg, több mint négy százalékkal csökkent a munkanélküliség, és több százezer embernek életében először lett társadalombiztosítása, és más társadalmi és gazdasági eredmények is születtek.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság