Daniel Ortega kedden egymás után harmadik alkalommal foglalta el Nicaragua elnöki posztját. Ezúttal alelnöke a felesége, Rosario Murillo lett.

A 71 éves Ortegát és Murillót a szavazatok 72,5 százalékával választották meg a novemberi általános választásokon. A második helyen befutó rivális jelölt mindössze 14,2 százalékot kapott.

Daniel Ortegát nagy fölénnyel választották újra tavaly - Fotó: Reuters

A hatalmas szavazatkülönbség ellenére az ellenzék új választásokat követelt, de a Sandinista Nemzeti Felszabadítási Fronthoz (FSLN) tartozó Ortega azt mondta, hogy meggyőzőek az eredmények.

„Elégedettek vagyunk” – fogalmazott Ortega. „Azoknak az akadályoknak a dacára, amelyeket egyesek próbáltak a választási folyamat elé gördíteni, az emberek akarata és döntése győzedelmeskedett.”

Államfők és latin-amerikai baloldali politikai pártok vezetői érkeztek Nicaraguába a beiktatási ünnepségre, amelyet a fővárosban, Managuában lévő Forradalom terén tartottak.

„Ez nemcsak Nicaragua számára nagyszerű dolog, hogy vezetőjét megerősítették, és tovább tudja vinni az országot a haladás és a fejlődés útján” – fogalmazott Mariano Ciafardini, az argentin Szolidaritás Párt vezetője. „Ez jó hír Latin-Amerika számára is, mert Daniel Ortega egyike azoknak a latin-amerikai vezetőknek, akik támogatják a regionális integrációt” – mondta Ciafardini.

A nicaraguaiak minden évben július 19-én, az Egyesült Államok által támogatott Somoza-dinasztiát megdöntő sandinista forradalom 1979-es győzelmének évfordulóján összegyűlnek a Forradalom terén.

Az Ortega elnöksége alatt többek között sikerült csökkenteni a szegénységet, az országot egy fenntartható növekedési pályára állítani és szociális programokat bevezetni szerte az országban. A Latin-amerikai Gazdasági Bizottság szerint a latin-amerikai országok közül Nicaraguában csökkent a második legnagyobb mértékben az egyenlőtlenség.

A kormány által bevezetett, az írástudatlanság felszámolására irányuló kampánynak eredményeképpen az UNESCO 2009-ben Nicaraguát írástudatlanságtól mentes területté nyilvánította.

Daniel Ortegát először 1984-ben választották elnökké. Egy ciklus után 2006-ban tért vissza a hatalomba, és 2011-ben és 2016-ban is újraválasztották.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság