Röviddel a karácsonyi ünnepek előtt írta alá Hugo Chávez venezuelai elnök az ország új egészségügyi programját, amely a várandós nők védelmét kívánja biztosítani. Ebben a programban is kubai orvosok segédkeznek. A „Misión Niño Jesús” (Kis Jézus Misszió) keretében Venezuelában több orvosi központot állítanak fel, hogy lehetővé váljon a terhes nők biztonságos szülése. A latin-amerikai országban az elmúlt években már több hasonló egészségügyi programot indítottak be.

chavez_mision_jesus_2.jpg 

A hangsúly a kormány tervei szerint a vidéki régiókon lesz, ahol a körülmények sokkal veszélyesebbek, mint az ország többi pontjain. 

"Nem tudjuk elfogadni, hogy a terhes nők valami szörnyű helyen hozzák világra a gyermeküket, ahol kritikusak a körülmények” – mondta Chávez a rendelet aláírásakor. Természetesen a jobboldali ellenzék élesen bírálta ezt az egyedülálló programot is, mivel szerintük itt „a Chávez–kormány politikai manőveréről van szó”.

A kubai hírügynökség, a Prensa Latina tudósítása szerint orvosok és szülészek érkeznek a közeljövőben Kubából, hogy segítsenek felépíteni egy új egészségügyi rendszert. A két ország együttműködése nem új jelenség. 2003-ban amikor beindult a Barrio Adentro egészségügyi misszió, amelynek célja a betegségek megelőzése volt, jelentős számú kubai orvos érkezett Venezuelába. Jelenlegi becslések szerint jelenleg 20.000 karibi orvos segít, dolgozik a latin-amerikai országban. 

Az új egészségügyi programhoz, amely védi a várandós nőket, egy alapítványt is létrehoztak. A venezuelai hírügynökség beszámolója szerint ennek vezetésében helyet kapott az egészségügyi, a női és esélyegyenlőségi miniszter, valamint az ombudsman is. A közös cél, amint a sajtótájékoztatón Chávez kijelentette, hogy radikálisan csökkentség születési halálozást, mind a gyermekek, mind az anyák körében hosszú távon.