Az ecuadori kormány katonai és rendőri csapatokat küldött az őserdő egy elszigetelt területén zajló kínai rézfeltárási projektre, miután a bányavállalat és az őslakos csoportok között kialakult konfliktusban életét vesztette egy rendőr, a biztonsági szervek több tagja pedig megsérült.

Ecuador elnöke, Rafael Correa harminc napra rendkívüli állapotot hirdetett Morona Santiago tartományban, ahol az ExplorCobres vállalat által finanszírozott Panantza-San Carlos feltárási projekt folyik. A kormány állítása szerint szerdán „illegális fegyveres csoportok” tiltakoztak a projekt ellen.

Az ecuadori kormány harminc napos szükségállapotot rendelt el Morona Santiago tartományban - Fotó: AP

„Erőszakos emberek át akarták venni az irányítást a bánya felett. Egy rendőr meghalt, többen pedig megsérültek. Bűnözők” – jelentette ki a Twitteren Correa,

A helyi média beszámolói alapján a tüntetések mögött az őslakos Shuar csoport áll, amely azzal vádolja a hatóságokat, hogy az erőszak generálásával akarja őket arra kényszeríteni, hogy elhagyják otthonukat, hogy ezzel készítsék elő a terepet a bányászati projektnek.

Ecuador legnagyobb őslakos szervezete, a CONAIE az egyházat kérte fel, hogy közvetítsen a konfliktusban.

„Nem megszállókról beszélünk, ezek a közösségek évszázadok óta élnek itt” – jelentette ki Jorge Herrara.

Ez az incidens is rávilágít arra, hogy milyen feszültségekkel kell szembenéznie Ecuadornak és Latin-Amerika más, ásványkincsekben gazdag országainak – hogyan lehetnek képesek az ásványok kitermelésével fejlődni, miközben foglalkozniuk kell a mély egyenlőtlenségek, a környezetvédelmi megfontolások és az őslakosok jogainak kérdéseivel is.

A Reuters megpróbálta megkérdezni az ExplorCobrest az esetről, azonban ők erre a megkeresésre nem reagáltak.

Kína jelenleg a legnagyobb finanszírozója Ecuadornak, amely olajiparában 2009 óta az ázsiai ország számít a legnagyobb szereplőnek.

Forrás: Reuters

Fordította: Latin-Amerika Társaság