Fidel Castro halála számunkra, akik a fenevad gyomrában élünk, azt jelenti, hogy állandóan hazugságokat és képmutatást kell hallgatnunk Fidelről. „Szabad sajtónk” szerint Fidel „kegyetlen diktátor” volt, aki nem engedett „demokratikus” választásokat tartani, ahogy nálunk vannak. Két szó hazudtolja meg azt a mesét, hogy az amerikai stílusú választások igazságosságot és jólétet hoznak: Donald Trump.

Folyamatosan azt halljuk, hogy a kubaiakat ledarálta a szegénység, kalyibákban élnek, éheznek, és nyomorúságos egészségügyi ellátásban van részük. A kubaiak átlagosan mégis tovább élnek, mint szinte minden más latin-amerikai ország lakói. A kubaiak ugyanannyi ideig élnek, mint sok gazdag európai országban. A kubaiak addig élnek, ameddig mi a jó öreg kapitalista Egyesült Államokban, és az Egyesült Államokban csökkenőben van a várható élettartam. Hogyan lehetséges, hogy a kubaiak ilyen sokáig élnek, ha a kubai gazdaság ilyen romhalmaz?

Fidel Castro mindig is nagy ellenség volt a nyugati sajtó számára - Fotó: AP

Azt mondják nekünk, hogy Fidel tudatlanságban akarta tartani a kubaiakat. A kormányának első intézkedése mégis az volt, hogy megszüntette az írástudatlanságot, amit Kuba korábbi gazdái hagytak elterjedni. Ma az írástudatlanság az Egyesült Államokban még mindig el nem ismert probléma a szegények körében. A régi csúnya időkben még bűncselekmény is volt olvasni tanítani a rabszolgákat.

Azt mondják nekünk, hogy Fidel bebörtönözte politikai ellenfeleit. Mondják ezt Leonard Peltiernek. Mumia Abu-Jamalnak. Mondják ezt Chelsea Manningnek és Edward Snowdennek. Mondják ezt annak a több ezer fekete, barna és fehér bőrű rabnak abban az országban, amelyben a legtöbb ember van börtönben a világon, és amely a világ börtönpopulációjának több mint 20 százalékát adja.

Azt mondják nekünk, hogy Fidel a forradalom után kivégeztetett néhány százat az egykori diktátor mészárosai közül. Az Egyesült Államok halálbrigádokat támogat szerte Latin-Amerikában, főleg gyilkos rendőri alakulatokat, amelyek napi szinten lőnek agyon embereket, és névtelen ezreket pusztítanak el a szegénységgel és a háborúval szerte a világon.

Azt mondják nekünk, hogy Fidel országát a Szovjetunió szövetségesévé tette. Az Egyesült Államok szövetségese az apartheid Dél-Afrika, az európai gyarmatosítók és diktátorok és elnyomó rezsimek voltak a világ minden táján, olyan sokan, hogy nem is tudjuk itt mindet felsorolni.

Azt mondják nekünk, hogy Fidel katonákat küldött Afrikába, hogy támogassa Angola függetlenségét és Dél-Afrika ellen harcoljon. Az Egyesült Államok Vietnamba, a Dominikai Köztársaságba, Grenadába, Panamába, Irakba, Afganisztánba küldött katonákat. Az Egyesült Államok katonai erőket állomásoztat szerte a bolygón, földön, vízen és a levegőben – a világtörténelem legnagyobb katonai erejét.

Azt mondják nekünk, hogy Fidel hagyta, hogy a Szovjetunió atomfegyvereket telepítsen Kubába. Az Egyesült Államok atombombát dobott Hirosimára és Nagaszakira, és még mindig több ezer nukleáris robbanófeje várja készenlétben, hogy egyetlen gombnyomással elpusztítsák a világot.

Azt mondják nekünk, hogy Fidel gerillákat és forradalmi mozgalmakat támogatott szerte Latin-Amerikában. Az Egyesült Államok a déli határain túl mindent a saját hátsó udvaraként kezel, milliókat kárhoztatva szegénységre és egyenlőtlenségre, és csak a gazdagok és a hatalmasok védelmében avatkozik be.

Kuba megszállta valaha is az Egyesült Államokat? Az Egyesült Államok volt az, ami megszervezte Kuba hírhedt disznó-öbölbeli invázióját.

Kuba elfoglalta valaha az Egyesült Államok bármilyen területét? Az Egyesült Államok volt az, aki elfoglalta Guantánamót.

Vezetett be Kuba valaha gazdasági embargót az Egyesült Államok ellen?

Fidel nagyon hosszú beszédeket tartott. Megválasztott elnökünk 140 karakteres Twitter-üzenetekkel kommunikál.

Fidel igazi bűne persze az volt, hogy kirúgta a maffiát Kubából, államosította az amerikai vállalatok vagyonát, iskolákat épített, ahelyett, hogy olcsó munkaerővel látta volna el a tőkéseket, mindenkire kiterjedő és ingyenes egészségügyi ellátást szervezett, ahelyett, hogy pénzgyárakat hozott volna létre az orvosi és biztosítási vállalatok számára, megvágta a bérleti díjakat, ahelyett, hogy főbérlőket gazdagította volna, olyan munkát adott az embereknek, amivel felépítették az országot, olyan állások helyett, amelyek az uralkodó osztály gazdagságát építették volna.

Ha ez „diktatúra”, akkor nekünk több kell belőle.

Írta: Marc Norton

Forrás: Counterpunch/San Francisco Bay Review

Fordította: Latin-Amerika Társaság