A Nemzetközi Marxista Irányzat (IMT) nevében a legmélyebb együttérzésünkről biztosítjuk és részvétünket fejezzük ki a kubai nép felé a fáradhatatlan forradalmár, Fidel Castro halála kapcsán, aki Che Guevarával együtt vezette a kubai nép harcát a jenki imperializmus ellen, és aki a nemzeti felszabadító harcot a kapitalizmus elleni forradalmi harccá változtatta.

A kubai forradalom útmutatóvá vált az elnyomott tömegek számára, messze Kuba partjaitól is. Bebizonyította az államilag tervezett gazdaság fölényét a gazdaságban, azáltal, hogy nagy sikereket ért el az oktatásban, a kultúrában és az egészségügyben, annak ellenére, hogy folyamatosan az életéért kellett küzdeni, először közvetlen katonai beavatkozással, majd állandó terrorizmussal, valamint a bűnös és embertelen blokáddal.

Fidel Castro sokak számára példakép volt - Fotó: AP

Ezekben az időkben Fidel Castro személye fontos szerepet játszott az ellenállásban, hogy Kuba ne süllyedjen vissza a kapitalista posványba. A halála szomorú veszteséget jelent mindazoknak, akik folytatják a forradalom vívmányainak megvédését, és ellenzik azokat az imperialista terveket, hogy visszaállítsák a kapitalizmust Kubában, és annak lakosait szolgaságba taszítsák.

Az imperialisták előnyt akarnak kovácsolni Fidel Castro halálából, hogy ismét támadásba lendüljenek. Az ellenforradalmi gusanók (ellenzéki kubaiak) örömtáncot járnak Miami utcáin. A reakciós bandita Trump mérgét köpködi a kubai forradalomra. A keselyűk ismételten a kubai nép fölött kezdtek körözni. De ezek a fenyegetések csak megerősítik majd a forradalom védőinek elhatározottságát.

A forradalom és az ellenforradalom erői között összecsapásban, a világ proletár internacionalistái, akik Marx, Engels, Lenin és Trockij zászlajai alatt harcolnak a szocializmusért, vállvetve állnak a kubai nép mellé.

Kubai elvtársak! Bár Fidel Castro nincs többé, a kubai forradalom él és harcol. A Nemzetközi Marxista Irányzat támogatni fogja rendelkezésre álló eszközével az imperializmus és tőkés restauráció elleni küzdelmet. Ma a kubai nép mélyen gyászol, de a harc holnap folytatódni fog.

A jelszavaink legyenek:

A kubai forradalom feltétel nélküli védelme!

Le az imperializmussal és a kapitalizmussal!

Éljen a szocializmus!

Világ proletárjai, egyesüljetek!

A Nemzetközi Marxista Irányzat részéről: Alan Woods és Jorge Martín

London, 2016. november 30.

Fordította: Latin-Amerika Társaság