A Fidel Castróról szóló elismerés- és tiszteletnyilvánítás-áradat mellett kedden az ENSZ Közgyűlése is egyperces csenddel tisztelgett a forradalmi vezető előtt.

A Közgyűlés elnöke, Peter Thompson kérésére mind a 193 ENSZ-tagállam képviselője felállt és lehajtott fejjel fejezte ki tiszteletét a kubai vezető iránt, aki 90 éves korában hunyt el.

Fidel Castro az ENSZ-ben is meghatározó szerepet játszott az elmúlt évtizedekben - Fotó: Reuters

A tiszteletteljes gesztus előtt Thompson csodálatának adott hangot „az egyenlőség fáradhatatlan pártfogója iránt a nemzetközi porondon”, és részvétét fejezte ki Fidel családjának és a kubai népnek.

„Mélyen elszomorít Fidel Castro halála” – mondta. „Fidel a 20. század egyik ikonikus vezetője volt, aki nagyon szerette hazáját és a kubai embereket.  Különösen inspiráló személyiség volt a fejlődő országok számára.”

A tiszteletadás ugyanaznapra esett, amikor is az ENSZ-ben a „Palesztin Néppel Való Nemzetközi Szolidaritás Napját” ünnepelték. Számos küldött, köztük Thompson is, palesztin zászlóval nyilvánította ki szolidaritását.

A kubai vezető előtti tisztelgés után az ülésen áttértek a „palesztin kérdésre”, és annak a hat határozatnak az előkészítésére, amelyek elítélik Izrael ellenséges álláspontját, és amelyekről a hét második felében fognak szavazni, számolt be róla a CNS News.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság